Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 19 de setembre de 2006

Cinquanta anys després, nova revolta d'Hongria contra la mentida de l'esquerra

Quan falta poc més d'un mes per complir-se els 50 anys de la insurrecció d'Hongria contra els soviètics, els hongaresos han tornat a sortir al carrer per exigir la dimissió del primer ministre socialista. Un primer ministre que va mentir deliberadament els ciutadans sobre la situació econòmica del país per poder guanyar les eleccions. Una gravació secreta, emesa ara per la ràdio pública hongaresa i en la que s'escolta al primer ministre explicant als seus correligionaris com estaven mentint a la població, ha provocat la indignació i ha sigut el detonant de la protesta.

Si voleu escoltar un fragment de l'enregistrament, doblat al català per Catalunya Ràdio, cliqueu aquí.

Més informació/BBC:
"Nothing like this has happened since 1956," one young protester told Reuters news agency, referring to Hungary's failed uprising against Soviet rule in October 1956.

Officials told state news 150 people were injured in the violence, including 102 police officers.

Our correspondent says the city is now mostly quiet, with only a handful of protesters left in the area.

Earlier Mr Gyurcsany told the state news service he had no plans to resign.

"The street is not a solution, but instead causes conflict and crisis," he said. "Our job is to resolve the conflict and prevent a crisis."

He said those who had called for a "radical solution" to Hungary's problems were also partly to blame.

Smaller protests were also held in other cities around Hungary.

Leaked tape

Mr Gyurcsany's comments, which sparked the violence, were heard in a tape of a meeting he had with his MPs a few weeks after April's election, and leaked to local media on Sunday.

In excerpts broadcast on state radio, Mr Gyurcsany says harsh economic reforms are needed.

"There is not much choice. There is not, because we screwed up. Not a little, a lot. No European country has done something as boneheaded as we have.

"Evidently, we lied throughout the last year-and-a-half, two years... You cannot quote any significant government measure we can be proud of, other than at the end we managed to bring the government back from the brink. Nothing."

In a speech sprinkled with obscenities, Mr Gyurcsany says: "We lied in the morning, we lied in the evening."
ADDENDA.- Les imatges de la TV hongaresa Dunatv no mostren precisament que la revolta l'estigui fent un grapat de "caps rapats", que es el que estan dient alguns mitjans occidentals perquè, com tothom sap, només l'extrema dreta es pot oposar a un govern socialista. O la nova extrema dreta, com tan bé sap Rodríguez Zapatero.

El primer ministre hongarès promet fermesa contra els aldarulls.
Benhauradament, ja no hi ha els tancs del Pacte de Varsòvia.