Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 13 d’octubre del 2006

El nom de l'enemic

La gent de la revista kiliedro.com van tenir l'amabilitat de demanar-me un article per al seu últim número. L'article és una curta reflexió sobre la denominació que hauriem de donar al conjunt del moviment islamista radical. S'ha de definir com a "feixisme islàmic"? És correcte aquesta denominació? N'hi ha d'altres més adients?

De la mà de Guy Sorman i Daniel Pipes, el meu vot va per "islamisme" a seques.

L’islamisme és un moviment específic que prové de la frustració de les elits del món àrab pel fracàs de les seves societats i que busca una solució -una vegada descartats tots els models occidentals- en les seves arrels culturals i religioses. Analitzar aquesta evolució seria objecte d’un altra article. Diguem només que aquesta evolució no es deixa limitar per la definició de fenòmens polítics del passat, nascuts a l’Europa occidental. Es tracta d’un nou desafiament antidemocràtic que s’ha de combatre també, i sobre tot, en el camp de les idees i els valors. Per això és tan important disposar d’una correcta definició del nou enemic. El meu vot va per islamisme, sense adjectius ni edulcorants.


La resta de l'article, en castellà, el trobareu a kiliedro.com