Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 2 de març del 2007

Demostrar la innocència

Entre les pedres angulars de l’estat de dret n’hi ha dues de fonamentals: la igualtat de tots davant la llei i que tot ciutadà és innocent mentre no es demostri el contrari. Però aquests principis angulars estan cada dia més amenaçats. D’una banda, per lleis discriminatòries com la que penalitza diferent la violència de gènere segons quin sigui el sexe de l’agressor. D’altra banda, per l’augment del poder sancionador pràcticament impune de les administracions públiques que, sota l’excusa de garantir la seguretat –i no precissament de la seguretat antiterrorista o antimàfies delictives-, acaba considerant tots els ciutadans com a culpables potencials.

De facto, les administracions públiques esdevene jutge i part en molts aspectes que sobrepassen llargament l’àmbit merament administratiu per envair drets fonamentals de les persones, provocant-los indefensió. D’aquesta manera, el poder polític descalça una altra pedra angular de l’estat de dret: la seguretat jurídica.

Aquest fenònem creixent de la preminència de la política sobre el dret és un fenòmen general en les societats europees “socialdemocratitzades”, que a Espanya i Catalunya s’ha aguditzat amb l’arribada de Zapatero i el tripartit al poder.

L’últim abús de l’administració l’expliquen aquests dies alguns mitjans de comunicació. No s’ho perdin perquè és relament orwellià.

La Generalitat va posar en marxa fa poc un sistema per detectar i actuar amb la màxima rapidesa davant de casos greus de maltractaments infantils. Ho va fer sota els efectes de l’anomenat cas Alba, la nena que va ser maltractada pels seus pares i que va estar un any en coma.

Segons aquest sistema, només amb la sospita d’un metge, sense proves contrastades i sense intervenció judicial, es pot retirar temporalment la custòdia d’un fill. Aquest és el cas d’una família de Les Planes d’Hostoles, a la comarca de la Garrotxa, que van portar la seva filla a l'hospital perquè havia sofert un cop accidentalment amb el bressol i van ser considerats sospitosos de maltractaments. Sense esbrinar res, ni fer-los cap pregunta sobre els fets, els van comunicar que portrien la nena a un centre d’acollida. Ni tan sols els van preguntar si hi havia altres familiars que s'en poguessin fer càrrec. Després de vàries setmanes d’incertesa, ahir la jutge va decidir tornar la custòdia al pares.