Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 19 d’abril de 2007

Mentre Europa dorm

Bruce Bawer és un novayorkès, periodista i homosexual, que va marxar dels Estats Units per instal·lar-se al nord d’Europa, convençut que aquí trobaria una societat més tolerant, oberta i cosmopolita. Però, amb el temps, Baswer se’n va adonar que l’Europa actual no era el paradís que s’havia imaginat i que la seva tolerància no era fruit d’uns valors liberals sòlids sinó de la seva absència. Europa ja no creu en res i per això està disposada a creure-s’ho tot o, si més no, a acceptar-ho tot. Aquest relativisme moral (no hi ha una moral millor o superior a una altra) que deriva cada vegada més en el nihilisme moral (la negació que hi hagi principis morals vàlids) ha espantant Bawer i ho ha explicat en el llibre Mientras Europa duerme. De cómo el islamismo radical está destruyendo Occidente desde dentro.


La pugna por el alma de Europa es hoy tan dramática como lo fue en la década de 1930. Entonces en Weimar (Alemania), los principios de la civilización política occidental fueron erosionados hasta hacerlos casi desaparecer. Hoy, afirma Bruce Bawer, Europa se halla en un nuevo “momento Weimar”, una nueva crisis desatada por la amenaza del islamismo radical. Numerosas comunidades islamistas dentro de Europa amparan y extienden esta amenaza yihadista, y promueven un orden político y social incompatible con las democracias occidentales. Sin embargo, como en la Europa que quiso apaciguar a Hitler, son pocos los políticos, los intelectuales y los medios de comunicación que no cierran los ojos ante la gravedad de este envite. Como Winston Churchill, cuando en 1939 alertó de lo que estaba ocurriendo mientras Europa dormía, Bawer sacude nuestras conciencias para despertarlas antes de que sea demasiado tarde.