Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 31 de gener del 2008

Il·luminats!

Se’n recorden del bloqueig de Gaza? De la interrupció del servei elèctric i de l’apocalíptica catàstrofe humanitària que estava a punt d’esclatar? Durant uns dies, la internacional mediàtica va aconseguir convertir Gaza en el ghetto de Varsòvia i Israel en l’Alemanya de Hitler. Però, han tingut lloc les catàstrofes tan reiteradament anunciades? N’han sentit a parlar més? Per què?

Doncs, perquè tot va ser un muntatge de Hamas. No era cert que Gaza es quedés sense subministrament elèctric. L’energia que consumeix la franja prové d’Israel en un 70 % i d’Egipte en un 5%. I aquest subministrament no s’ha tallat en cap moment. La resta, el 25%, es genera en l’única central elèctrica de Gaza, que es va aturar uns dies per falta de combustible.

És totalment cert que el responsable d’aquesta penúria de combustible va ser Israel, que va retallar-lo per forçar el govern de Hamas a aturar el continu bombardeig de cohets contra les poblacions jueves frontereres amb Gaza. Un bombardeig rebutjat per la majoria de palestins. Però també és cert que Hamas el desvia cap a altres finalitats, com per exemple a assegurar el subministrament d’energia als indrets on es fabriquen el projectils.

Hamas utilitza aquesta situació, que ella mateixa provoca, per guanyar la batalla mediàtica. Fins al punt d’assolir la pura comèdia. Per “demostrar” que la franja estava a les fosques van celebrar una reunió del parlament palestí amb espelmes. Les fotos van donar la volta al món. Llàstima que fos de dia i que si estava fosc era perquè tenien les finestres tancades!.


ADDENDA.- Daniel Pipes proposa que Gaza torni a passar a mans d'Egipte.
Washington et d’autres capitales devaient déclarer que l’autonomie expérimentale de Gaza s’est soldée par un échec et pousser le président égyptien Hosni Moubarak à faciliter les choses, peut-être en fournissant des terres supplémentaires à Gaza, voire en l’annexant pour en faire une province d’Égypte. Cela constituerait un retour à la situation régnant entre 1948 et 1967, à la différence que cette fois, le Caire ne pourrait pas maintenir ses distances avec Gaza et devrait en assumer la responsabilité.

Au plan culturel, cette liaison est naturelle: les Gazaouis parlent un arabe identique à celui des Égyptiens du Sinaï, ils ont davantage de liens familiaux en Égypte qu’en Cisjordanie et ils sont plus étroitement liés économiquement à l’Égypte (rappelons-nous des nombreux tunnels de contrebande). De plus, le Hamas dérive d’une organisation égyptienne, les Frères musulmans. Comme le relève David Warren du Ottawa Citizen, le fait de qualifier les Gazaouis de «Palestiniens» tient davantage de la rectitude politique que de la rectitude tout court.

Pourquoi, donc, ne pas formaliser le lien avec l’Égypte? Entre autres avantages, cela (1) mettrait fin aux tirs de roquettes contre Israël, (2) révèlerait la superficialité du nationalisme palestinien, une idéologie de moins de 100 ans d’âge, et, peut-être, (3) sortirait la question israélo-arabe de l’impasse.