Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

diumenge, 9 de novembre del 2008

Més sobre la victòria d'Obama

Tot i que encara falta decidir l'estat de Missouri i un districte de Nebraska, l'anàlisi més detallada dels resultats confirma que la victòria d'Obama no ha estat excepcional.

Pel que fa la participació, tot i que encara no està tancat el recompte definiu, aproximadament uns 124.200.000 americans van anar a votar el 4 de novembre. L'any 2004 ho van fer 122.267.553 milions. Poca diferència per tractar-se d'una elecció "històrica".

Si comparem els resultats dels vencedors a les eleccions del 2008 i el 2004, Barack Obama i George W. Bush, observarem que les diferències tampoc no són tan grans. Fa quatre anys, un Bush impopular per la guerra de la l'Irak obtenia 62,040,606 vots, mentre que Barack Obama amb tot el suport mediàtic a favor n'ha sumat 65,412,231. Tampoc no sembla una victòria per noquejada.

Més encara. Si ens fixem més atentament en els estats clau que aquesta vegada s'han decantat per Obama veurem que la victòria d'Obama tampoc no ha sigut res d'exepcional. En el cas de l'estat d'Ohio, per exemple, George W. Bush va aplegar fa 4 anys 2.858.000 vots, mentre que ara Barack Obama n'ha obtingut 2.708.988, menys que el malvat republicà. En la majoria dels estats clau, llevat d'un parell, la victòria ha estat molt ajustada.

Si enfoquem la lupa sobre el mapa dels estats i ens acostem als resultats per comptats, veurem més clarament encara que la diferència és mínima. Els mapes són del Washington Post.


En vermell els comptats on ha guanyat McCain. Cliqueu sobre elmapa per ampliar-lo.



En blau els comptats ho ha guanyat Obama i en la columna la proporció de vot urbà. Cliqueu sobre el mapa per ampliar-lo.

Si fem una comparativa dels resultats d'Obama amb els obtinguts per altres presidents els últims 100 anys, observarem que es tracta d'una victòria normaleta .


Via Gateway.