Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 3 de desembre del 2008

Bush i les ADM de l'Iraq

Barcepundit ha enxampat José Antich, director de La Vanguardia, posant en boca de Bush que els informes dels serveis d'intel·ligència sobre les armes de destrucció massiva a l'Iraq eren "absolutament falsos". En realitat, el que Bush ha dit és que els informes eren "erronis", cosa que, com escriu Josep Miquel, és una cosa molt diferent:
Por supuesto, cualquiera que haya visto o leído la transcripción de la entrevista, y que tenga una mínima capacidad de análisis honesto, se daría cuenta de que Bush no dijo que los informes eran "absolutamente falsos". Bush dijo que eran erróneos, algo que sólo era posible saber post facto. Hay una diferencia entre mentir y equivocarse, como cualquiera sabe.

Un engaño a la opinión pública habría requerido que Bush y sus neocones supieran de antemano que los informes eran falsos, y que aquél y éstos fueran tan subnormales como para poner en marcha algo -la guerra de Iraq- que si les salía bien, es decir, si conseguían embarcar al país en una campaña bélica, acabaría dejando sus vergüenzas -sus mentiras- al aire: tras la guerra no habría armas de destrucción masiva que encontrar, e decir, habrían hecho algo que dejaría al descubierto sus mentiras (¿no creéis que alguien capaz de mentir para embarcar a todo un país en una guerra no habría puesto la guinda al pastel llevando un par de cajas de ántrax, o de toxina botulínica, en la bodega de uno de los miles de aviones de transporte militar que han llevado material allí, y los habría "hecho aparecer" en algún laboratorio o instalación militar saddamita, para evitarlo?). Y eso sin tener en cuenta que todo hijo de vecino, incluidos los que estaban en contra de la guerra -sí,
incluido Zapatero, que incluso lo dijo en el parlamento, como demuestra el diario de sesiones del 5 de marzo de 2003 (pdf) - creían que Iraq disponía de ADMs; disentían sobre el modo de desarmar a Saddam Hussein, no sobre su existencia.
De la manera com s'ha donat la notícia semblaria que és la primera vegada que Bush diu això, en un suposat "mea culpa" del president ara que deixa el poder. La veritat, però, és que no només s'havia reconegut que la informació era errònia sinó que es va fer una investigació bipartidària al Congrés nord-americà, que va concloure el 7 de juliol del 2004, per delimitar les responsabilitats. Una investigació que va eximir l'administració Bush d'haver forçat una versió falsa sobre l'arsenal de Saddam i va concloure que els serveis secrets es van equivocar al creure que hi havia en actiu armes de destrucció massiva. Això va portar a l'administració Bush ha adoptar diverses mesures legals per millorar la qualitat dels serveis secrets.