Il reste surtout à se demander pourquoi les riches se sont tant enrichis depuis 1980 ? L’explication par l’impôt ne suffit pas : ce n’est pas la baisse des impôts qui fait le super riche. Sans doute le devient-on parce que l’on est greffé sur la mondialisation : tout métier mondial – Microsoft, Wall Street – confère 6 milliards de clients. La taille du marché, et pas l’immoralité dénoncée par Obama, crée la super richesse. Est-ce grave ? Tout dépend de ce que produit le super riche : Windows ça va, Madoff non. Tout dépend aussi de l’usage que le super riche fait de sa super richesse : la Fondation Bill et Melinda Gates contre la malaria, c’est bien, les frasques du milliardaire russe, non.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.
divendres, 13 de març del 2009
Obama i la curva de Piketty i Saez
En els pressupostos d'Obama es pot descobrir la curva de Piketty i Saez, dos economistes assessors del partit socialista francès, que mostra que l'1% dels nord-americans se'n van emportar la part més gran de la renda nacional entre 1980 i el 2006. És a dir, els rics es van fer més rics. Com explicar-ho? Per Obama és un qüestió moral: "les famílies de classe mitja s'han comportat de manera resposable, els super-rics, no". Hi ha, però, altres explicacions més econòmiques: