Ahir vam saber que Obama havia ordenat que no es publiquéssin 44 fotografies de suposats maltractaments a detinguts a l'Iraq i l'Afganistan, i avui hem pogut saber que estudia mantenir a la presó de forma indefinida i sense judici a sospitosos de terrorisme.
Segons el Wall Street Journal, els assessors del president estan intentant trobar la quadratura del cercle per poder complir amb la promesa que va fer Obama, durant la campanya electoral i després de la seva victòria del 4 de novembre, de tancar la polèmica presó i no posar en perill la seguretat nacional.
Obama està descobrint que les mesures adoptades per la tan criticada administració Bush, si bé poden ser retocades i millorades, dificilment poden ser suprimides. Entre altres raons perquè no hi ha instruments jurídics internacionals adaptats a la naturales dels nous conflictes, ja que les convencions de Ginebra estan pensades per a un escenari on els actors de la guerra són exèrcits convencionals que representen estats-nació.
Això planteja què fer amb els combatents detinguts, uns combatents que lluiten sense uniforme ni identificació, així com quin tracte han de rebre. És a dir, si se'ls ha de tractar com a soldats convencionals o no. Aquesta distinció també posa sobre la taula si se'ls pot interrogar o no i quins són els límits.
El recurs a la tortura, tot i en casos excepcionals, és moralment inacceptable, però sembla difícil eradicar-la per complet en situacions extremes. I el motiu, lamentablement, és que en contra del que sovint es creu, la tortura funciona i ha funcionat prou bé, com posa de manifest l'historiador britànic, Andrew Robert, en un llibre en el que explica com la tortura va ajudar a guanyar la Segona Guerra Mundial. (Via Barcepundit). Un tema d'estudi per a la psicologia evolutiva.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.