Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 17 de juny del 2010

Moncloa a L'Economista: "Si publiqueu això destrossareu Espanya"

El responsable de comunicació de la presidència del govern, Felix Monteiro, va intentar impedir que "El Economista" arribés dimecres als quioscs amb la informació que portava a la portada: "La UE i l'FMI dissenyen per a Espanya un pla de liquiditat de 250.000 milions". En altres paraules, el rescat espanyol ja està llest. Maria Claver, redactora en cap d'aquest diari, va revelar que Monteiro va trucar al director Amador Ayora amb la intenció que paressin les rotatives i el diari no sortís al carrer. L'argument no era que la informació fos falsa sinó que "anava a destrossar Espanya". Ayora li va respondre que el que destrossava Espanya era el govern i no publicar la informació. Malgrat les amenaces, el director d'"El Economista" no es va acovardir i el diari es va publicar amb normalitat.

EL TRESOR VA SALVAR L'EMISSIÓ DE DEUTE

Ahir dimecres, el Tresor va assolir el seu objectiu en la subhasta de bons a 10 i 30 anys, obtenint 3.479 milions quan tenia previst captar-ne entre 2.500 i 3.500 milions. Va col·locar 3.000 milions en bons a 10 anys però va haver de pagar un interès mitjà del 4,864%, mentre que a 30 anys va col.locar 479 milions, pagant un 5,908%.

PERÒ...

Les autoritats europees i nord-americanes no volen que el Banc Central segueixi comprant deute espanyol per la porta del darrere cada vegada que el Tresor decideix fer una subhasta pública de bons, lletres i obligacions. L'organisme monetari imprimeix bitllets i compra en el mercat secundari el deute que prèviament han adquirit entitats financeres a l'Estat espanyol, violant els seus estatuts: és il·legal monetitzar deute públic. Els analistes i les autoritats financeres qualifiquen aquesta activitat de prostitució "del BCE i, davant l'enorme encariment del deute espanyol (es triplica l'interès a pagar per les lletres a un any amb un 2,5% i el bo a deu anys voreja ja el 5%), ni Washington ni Brussel volen permetre un efecte contagi que acabi d'enfonsar la Unió Monetària.