Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Algunes professions que seran imprescindibles en 5 anys

Via Antoni Albert:

Professions mèdiques i científiques

Conseller metge genètic. Encarregat d'assessorar sobre el tractament de les patologies a partir del genoma dels pacients, amb estudis mèdics i biotecnològics.
Nanometge. Metge amb formació nanotecnològica, que haurà de combinar coneixements de medicina, robòtica, biotecnologia i biomedicina.
Cirurgià de la memòria. Expert en nanomedicina orientat a implants de xips de memòria.
Regenerador de teixits corporals. Expert en cirurgia plàstica, robòtica, genètica, biotecnologia i biomedicina.
Geomicrobiólogo. Amb formació en geologia, microbiologia i ciències ambientals, s'especialitzarà en la creació i cultiu de microorganismes orientats a la medicina o per tècniques de control ambiental.
Tècnic en eficiència energètica. Serà un professional amb estudis en enginyeria orientada a les energies renovables i al control de l'eficiència en edificis i màquines energètiques.
Reciclador ambiental. Expert en física i química que es centrarà en el reciclatge dels residus per a la seva conversió en material renovat o font energètica.

Professions relacionades amb Internet

Gestor de comunitats. Encarregat de la gestió de fòrums i comunitats on pugui incidir una entitat o empresa determinada, amb la missió d'identificar grups de persones afins els gustos es puguin canalitzar. Al tenir aquestes comunitats un caràcter transnacional, serà imprescindible domini idiomàtic, formació humanística, a més de coneixements de màrqueting i capacitat de comunicació.
Advocat tecnòleg. Les operacions comercials, en "el món pla", a través d'Internet, exigiran l'existència d'experts en lleis transnacionals que puguin ajudar a regular i resoldre conflictes entre empreses de diferents països.
Posicionador de marques a la Xarxa. Les companyies, amb un mercat d'abast global, hauran de posseir gestors que col.loquin la seva marca, els seus serveis, en les xarxes socials i en els punts neuràlgics de la xarxa, on puguin localitzar el seu autèntic target.
Creador i gestor de marca personal. Existir serà equivalent a estar a la xarxa. I viceversa. Per això, si no s'és expert, s'haurà de tenir qui tingui cura de la imatge o marca personal a la xarxa, desenvolupant en les xarxes socials, en els microblogging, etc.
Avatar o professor o metge virtual. Seran experts en dirigir i manejar suports físics (robots) que puguin entrar en contacte, però a distància, amb alumnes o pacients, per a un nivell d'atenció determinat.
Controlador de dades personals. La privacitat i la imatge serà un valor cada vegada més vulnerable i apreciat. D'aquí la necessitat de tenir qui pugui protegir o evitar, i en cas necessari netejar, tot allò que pugui originar algun detriment de la pròpia identitat personal digital. Aquest expert haurà de tenir coneixements d'informàtica i de dret.
Organitzador virtual. Serà l'encarregat de gestionar el volum d'informació rebuda amb la finalitat d'organitzar i sistematitzar, a més de controlar la informació sensible.
Seleccionador de continguts. L'augment progressiu d'informació que arribarà del món pla i que pot ser de vital interès per a les empreses, exigirà l'existència d'aquest tipus d'experts que tingui com a prioritari filtrar la informació, a més de buscar-la, creant les eines pertinents al respecte. A més, hauran d'organitzar-de tal manera que sigui fàcil el seu maneig, la seva emmagatzematge i la ràpida recuperació en cas necessari. A més, haurà de ser perspicaç en detectar les tendències (trends) que en el marc de l'empresa puguin fructificar d'una o altra manera.

Professions tecnològiques

Enginyer de robots. La robòtica serà la nova revolució tecnològica que està al caure. Les màquines intel ligents, algunes amb capacitat de funcionar per mitjà de la veu, estaran a l'ordre del dia. Tot allò que es pugui automatitzar, s'automatitzarà. I serà missió d'aquests experts.
Constructor de vehicles alternatius. El cotxe elèctric és un simple primer pas d'una llarga història que queda per recórrer. Els nous enginyers i mecànics hauran de dissenyar alternatives viables energèticament.
Holografista. Experts en aquest camp tindran un ampli recorregut en el terreny de l'animació i de la creació d'espectacles digitals en tres dimensions.
Especialista en adquisició i fusions empresarials. El món pla o globalització 3.0 comportarà la fusió d'empreses situades en diferents parts del globus. Per això s'haurà de recórrer a analistes i advocats experts en aquest tipus d'actuacions.
Assessor cultural global. El món dels negocis s'estendrà a qualsevol part del globus. Aquest expert serà l'encarregat d'assessorar als executius perquè la seva actuació i aparença personal no sigui un motiu de fracàs en una operació de política comercial.
Broker de talent. Seran els encarregats de filtrar i redirigir a professionals perquè es circumscriguin en l'àrea o al país més adequat per a un bon resultat empresarial.
Consultor en simplificació i redisseny de negocis. La variabilitat dels mercats i els canvis tecnològics exigirà l'existència de professionals que siguin aptes per a racionalitzar, simplificar i sistematitzar processos, tecnologies i diverses estratègies de màrqueting de les empreses amb difusió global.
Especialista en microdifusió. La multitud a la xarxa, entesa com a consumidora d'informació i entreteniment, exigirà l'existència d'una segmentació que atengui de manera especialitzada les mitjanes i / o microaudiencias, arribant-se, fins i tot, a oferir continguts per a minories interessades.