Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 30 de setembre del 2010

Els amb prou feines 20.000 manifestants de Madrid

17.228 persones van assistir a Madrid a la manifestació convocada pels sindicats UGT i CCOO amb motiu de la vaga general, segons el còmput efectuat per l'empresa Lynce per l'Agència Efe. Les dades facilitades per aquesta empresa tenen un marge d'error a l'alça del 15 per cent, que podria elevar el nombre d'assistents a la marxa fins 19.812.

Lynce és una empresa dedicada a comptabilitzar assistents a manifestacions i altres aglomeracions humanes, mitjançant el tractament informàtic d'imatges fixes i en moviment. El sistema tecnològic de còmput de participants en aglomeracions de què disposa el Projecte Lynce utilitza una tecnologia informàtica basada en la detecció i escrutini automàtic d’individualitats que ofereix com a resultat un mesurament 'persona a persona' i no una estimació .

Aquesta ha estat l'onzena manifestació que Lynce ha mesurat per encàrrec d'Efe. La primera va ser la convocada a Madrid per diverses associacions contra la reforma de la llei de l'avortament el 17 d'octubre de 2009. Lynce va computar 55.316 persones, que amb un marge d'error del 15 per cent podrien elevar fins a un màxim de 63.300.

La segona va ser la que va tenir lloc el 21 de novembre de 2009 a Madrid convocada per les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA per reivindicar solucions al problema del camp. Aquell dia, segons el còmput de Lynce, es van manifestar entre 15.000 i 17.000 persones.

El 12 desembre de 2009 van comptabilitzar 32.921 persones a la manifestació convocada per UGT i CCOO sota el lema 'Que no s'aprofitin de la crisi'. Comptant amb un marge d'error del quinze per cent, la xifra final podria elevar-se fins a un màxim de 37.860 persones.

El passat 23 de febrer, en la manifestació convocada a Madrid pels sindicats UGT i CCOO amb el lema "En defensa de les pensions, no al retard de la jubilació", van comptabilitzar 15.381 persones (fins a 17.000 aplicant un marge d'error del 10 per cent).

El 7 de març de 2010, es van comptabilitzar els assistents a la manifestació convocada per diversos col.lectius socials contra la reforma de la llei de l'avortament. Lynce comptabilitzar 9.726 assistents, amb un marge d'error a l'alça del 10 per cent, que podria elevar el nombre fins a un màxim de 10.700 persones.

El primer de maig, es van comptabilitzar els assistents a les manifestacions sindicals del Dia del Treball a Madrid (5.766 persones amb un marge d'error del tres per cent a l'alça) i Barcelona (1.638 amb el mateix marge d'error).

El 8 de juny, en la manifestació convocada per UGT i CCOO amb motiu de la vaga de la funció pública en contra de les retallades salarials aprovats pel Govern, Lynce no va poder fer servir el seu mètode de comptatge persona a persona pel fet que, a causa de la pluja, molts manifestants es aixoplugar sota paraigües. Com a alternativa, Lynce realitzar una estimació (càlcul de la superfície ocupada per la manifestació i assignació d'una densitat mitjana en diferents àrees de la mateixa) que va llançar una assistència propera a les 7.000 persones.

El 3 de juliol Lynce va comptar 51.500 assistents a la manifestació de l'orgull gai, amb un marge d'error a l'alça del 15 per cent, el que podria elevar la xifra fins 59.225.

Finalment, en la manifestació convocada en defensa de l'Estatut de Catalunya el passat 10 de juliol, Lynce comptabilitzar 62.000 participants, amb un marge d'error a l'alça del 20 per cent, el que elevaria la xifra fins 74.400.

Les dades d’aquesta empresa semblen força fiables, tant pel mètode emprat com si es contrasten amb càlculs independents de superfície ocupada pels manifestants. El fet que els seus resultats mai satisfaguin els convocants de les manifestacions, siguin de dretes o d’esquerres, espanyolistes o catalanistes, no és una prova científica dels resultats que publiquen però si un indicador de la seva imparcialitat.