Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 11 de novembre de 2010

Així estan les coses a Catalunya 2

'Manifest de la Vergonya' contra la política de subvencions teatrals a Catalunya
BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS) .- Un grup de representants d'actors i directors catalans ha presentat aquest dijous a Barcelona el 'Manifest de la Vergonya', que critica que les subvencions al teatre s'atorguen de manera "partidista" i al servei del "clientelisme".

En roda de premsa, els portaveus Ricard Reguant, Antonio Alcalde, Jaume Nadal, Caterina Munar i Eva Losada, de l'associació Debatart, han criticat que només treballa en teatres públics un dos per cent de la professió, i han lamentat especialment el cas de símbols com el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Teatre Lliure. Segons el manifest, els teatres públics i les companyies "constantment subvencionades" exerceixen una "competència deslleial" que dificulta l'activitat artística des del sector privat. El manifest té 600 seguidors a Facebook.

A més, parlen d'uns pocs "escollits" que són avalats de manera "abusiva" i "sense control" pels responsables dels teatres públics. A tall d'exemple han assegurat que hi ha només deu directors -vuit homes i dues dones- que han dirigit la meitat dels muntatges que s'han estrenat al TNC en l'última dècada.

També es critica el "dirigisme cultural" i la "muralla administrativa" de la burocràcia, així com els "sobredimensionats" pressupostos dels teatres públics. Així, han destacat que, sumant la recaptació en taquilla i les subvencions, un espectador del Lliure val '137 euros, mentre que un del TNC 240 euros. "Ens sembla desproporcionat", ha remarcat Reguant.

L'últim punt del manifest lamenta la "no existència d'una política cultural", i reclama una llei d'arts escèniques de Catalunya que posi "ordre" i doni "cos legal" a les situacions que critiquen. Els portaveus que han presentat el manifest davant els mitjans de comunicació han confessat haver rebut "amenaçades vetllades, coaccions i burles".