Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 16 de març del 2011

El referèndum constitucional de dissabte a Egipte divideix els reformistes

Els egipcis decidiran dissabte en referèndum si accepten o rebutgen les modificacions de la Constitució, que han elaborat un equip d'experts, en la que serà la primera elecció de les últimes dècades en que no se sap el resultat per endavant.

Els canvis constitucional però, han dividit el moviment que va enderrocar Hosni Mubarak. D'una banda, els principals partits de l'oposició, els activistes de la societat civil i tres candidats presidencials rebutgen les modificacions per considerar que no responen a les exigències de la revolució. D'altra banda, i molt significativament, els Germans Musulmans i el Partit Nacional Democràtic de Mubarak hi estan a favor, al·legant que la reescriptura de tota la constitució a partir de zero seria massa llarg i feixuc. També diuen que en el proper Parlament es podrà formar una comissió per a una reforma completa del text cosntitucional.

Els activistes pro-democràcia repliquen que si bé les esmenes constitucionals limiten la presidència a dos mandats de quatre anys i garanteixen una supervisió judicial de les eleccions, no contemplan la limitació dels amplis poders executius que van ser la columna vertebral del sistema autocràtic de Mubarak. Consideren que unes eleccions precipitades, celebrades en un marc jurídic simplement maquillat, només afavoreix els Germans Musulmans i el PND, que de guanyar obtindran un poder excessiu per garantir que la Constitució que es pugui el·laborar posteriorment sigui realment de consens i representi a tot el poble egipci. Per això, han convocat una manifestació per divendres, el dia abans del referèndum, per expressar el seu rebuig.

Es podrà ser optimista o escèptic, però el debat democràtic va a tota pastilla.