Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 20 de setembre del 2011

L'herència del Tripartit

L'auditoria dels comptes de la Generalitat realitzada per la firma Deloitte ha fet una fotografia de la situació econòmicofinancera a final de 2010 amb la documentació facilitada pels departaments de la Generalitat i les seves entitats, i la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE). L’objecte del treball es refereix a l’Administració General de la Generalitat i a 23 entitats dependents, les que tenen un pressupost inicial superior a 200M€ a més d’ADIGSA.

Els resultats són aquests:

1.- Confirma un dèficit el 2010 del 4,22% del PIB, que suma 8.352 milions d'euros.

2.- Constata l'existència de despeses ajornades fins a més enllà de l'any 2020 per un total de més de 54.000 milions, d'aquests més de 28.000 milions corresponen a Obres Públiques, però en molts casos són lloguers i serveis i no obres.

3.- El volum de deute suma 31.740 milions, dels quals 28.096 milions corresponen a deute de la pròpia Generalitat i la resta a empreses associades que comptabilitzen de manera consolidada en el que es denomina SEC 95.

Les preocupacions del conseller Mas Colell:

El conseller ha explicat que l'any que ve es pagaran 766 milions d'euros més en interessos i en dos anys s'haurà doblat el pagament d'interessos, lamentant que "el 2011 el pagament d'interessos serà 9 vegades el pressupost de Cultura", pel que ha advocat perquè es posi fre a aquest creixement i ha lamentat "que no s'iniciés la lluita contra el dèficit fa dos anys".

El conseller s'ha mostrat especialment preocupat pels 4.300 milions de pagaments pendents heretats per a 2011 i els 3.290 milions per al 2012, que són els que dificulten el marge de maniobra pressupostari. "Ja durant aquest any la xifra total de plurianualitats s'han reduït en 2.400 milions i aquesta tasca contínua en la Generalitat avui, de manera que hem aconseguit reduir la despesa en 82 milions per al pròxim exercici".