Els líders europeus han respòs a la crisi amb una refundació "exprés" de la UE per impedir en el futur dèficits i deutes incontrolats. És una decisió històrica ja que les mesures adoptades comporten probablement el més gran traspàs de sobirania que s'hagi fet a Europa des de la fundació de les comunitats el 1960.
El problema, però, no és el que ha fet la cimera sinó el que ha deixat de fer. La cimera no ha aclarit d'on sortiran els calers per resoldre el problema del deute que ofega cada dia més a diversos països europeus, especialment Espanya i Itàlia, ni de quina manera es pensa impulsar el necessari creixement econòmic.
Probablement, Merkel necessitava primer garantir davant el seu partit i l'opinió pùblica alemanya que el malbaratament i la mala gestió ja no seran possibles, per després donar el seu consentiment a que el Banc Central Europeu tiri del talonari, que és el que reclamen els mercats.
Però això demostra que, una vegada més, el tempo polític i el tempo econòmic continuen sense anar de braçet. I això pot ser catàstròfic. La refundació d'Europa sembla arribar tard i de manera insuficient.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.