Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 11 de juny de 2012

Catastrofisme versus incompetència

No comparteixo en absolut el catastrofisme que s'està fent sobre el rescat del sector bancari espanyol. El rescat era necessari i, malgrat tot, serà beneficiós. El que realment ha estat catastròfic és que el rescat no s'hagués fet abans, quan Zapatero va crear el FROB sense tenir els diners suficients perquè fos efectiu. Finalment, doncs, Europa posarà ordre en el sector financer espanyol, gangrenat per una majoria de Caixes d'Estalvis arruinades a mans de polítics provincians. I el cost d'aixó per a Espanya serà, en el pitjor dels casos, del 3%, molt per sota del 6,5% que està pagant ara als mercats. Potser m'he begut l'enteniment, però crec que tot això és més positiu que negatiu.

A diferència de Grècia, Portugal o Irlanda, el rescat no s'ha fet sobre tot un país sinó exclusivament sobre les pomes podrides del sector financer, cosa que hauria de ser més efectiva i, sobre tot, més barata. Tant és així, que Portugal ja ha demanat que el model aplicat a Espanya es faci extensiu a la resta de països intervinguts.

Certament, no tot són flors i violes. Els diners, si els bancs no aconsegueixen sortir-se'n, els haurà de retornar el govern però encara està per veure en quines condicions definitives. Tot plegat crea incerteses sobre com acabarà repercutint en el deute i, per tant, en el dèficit públic, però tot apunta a que les exigències es circumscriuran al sector bancari i que no comportaran ajustos i reformes suplementàries a les ja previstes pel govern, segons ha dit el comissari Olli Rehn. Lamentablement, la tossuderia del govern en ignorar els possibles incovenients d'aquest rescat ha acabat devaluant la seva importància, que és exactament el contrari del que pretenia aconseguir.