Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 17 de gener de 2013

Mali, l'Anglaterra d'Àfrica

La Carta Mandé -l'autenticitat de la qual ningú no posa en dubte, tot i no existir-ne cap registre escrit-  és un text oral contemporani del regnat del primer rei de Mali, Sundiata Keita, que va viure del 1190 al 1255. La Carta va ser proclamada solemnement el dia de la seva entronització com a emperador a finals de l'any 1222. El contingut de la carta el va escriure Wa Kamissoko a la dècada del 1970. Junt amb la Carta Magna d'Anglaterra, del 1215, la Carta Mande està considerada una de les primeres referències històriques en matèria de drets fonamentals. Per aquest motiu, la Unesco la va registrar l'any 2009 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.La Carta Mandé declara el dret a la vida i els principis d'igualtat i no discriminació:

"Una vida no és més vella o més respectable que una altra vida, de la mateix amanera que una vida no és superior a una altra vida"

"Que ningú se les tingui sense motiu amb el seu veí, que ningú faci mal al seu proïsme, que ningú torturi als seus semblants".

"El perjudicat té dret a la reparació dels danys"

"Vetlleu pel país"

"La fam no és una cosa bona, l'esclavitud no és una cosa bona."

"La guerra mai més destruirà un poble per fer esclaus, és a dir que ningú no posarà brides a la boca dels seus companys per anar-los a vendre'ls, ningú no serà més apallissat a Mandé, i menys encara mort, per ser el fill d'un esclau".

La Carta recull també un principi modern de la llibertat: "Tothom és lliure d'actuar com vulgui, sempre que respecti les prohibicions de les lleis del seu país".