Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 13 de febrer del 2013

Temor a una "iraquització" de Mali

L'ONU tem una espiral de "violència catastròfica" a Mali. Sense dir-ho amb aquestes paraules, té por a una iraquització del conflicte. Tot i l'alliberament de la ciutat de Gao per les tropes malianes i franceses, grups islamistes han aconseguit infiltrar-s'hi per combatre els "infidels" amb atacs i atemptats.

Divendres i dissabte de la setmana passada hi van haver els dos primers atemptats suïcides de la història de Mali, així com combats al carrer entre jihadistes i soldats francesos i governamentals. Aquests grups islamistes haurien rebut el suport d'Al Qaeda a la Península Aràbiga (AQPA), amb base al Iemen, que ha qualificat l'operació militar francesa de "creuada contra l'islam" i "declaració de guerra contra els musulmans". AQPA ha fet una crida a la solidaritat islàmica dient que "donar suport als musulmans de Mali és un deure per a tot musulmà en condicions de fer-ho" i precisant que tot bon musulmà ha de sostenir "amb la seva vida o financerament" la guerra santa.

Els habitants de Gao tenen por i procuren no sortir de casa. El mercat principal de la ciutat està pràcticament desert i ha tingut de ser desminat per especialistes francesos. La majoria de botigues estan tancades. Els soldats malians i francesos patrullen constantment pels carrers. No hi ha dia que no hi hagi incidents o que es trobin amagatalls amb munició i explosius.

Dilluns, un helicòpter francès va bombardejar l'edifici de la comissaria principal -que havia sigut la seu de la "policia islàmica" durant l'ocupació de la ciutat pels jihadistes el 2012- on s'havia atrinxerat un grup d'islamistes. Segons testimonis presencials, un kamikaze s'hauria immolat a l'interior de la comissaria.

Els temors a una iraquització de Mali no són irracionals. De la mateixa manera que Ossama bin Laden va creure que el derrocament de Saddam Hussein pels Estats Units convertia l'Iraq en el primer front de la jihad universal, els seus hereus intentaran fer ara el mateix amb la intervenció militar francesa a Mali.

La situació no és la mateixa, Ossama bin Laden és mort, però els mujaidins segueixen estant molt motivats i disposen d'armes i munició en abundància, en gran part provinent de Líbia. Poden fer molt de mal i França no està en condicions econòmiques d'ampliar una operació militar que pot durar anys.

Si es dóna aquesta situació, el món podria enyorar Bush.