Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 22 de novembre del 2002

El bilingüisme és feixisme

“El bilingüisme és feixisme”. Així ho assegura una pintada dels Maulets que es pot contemplar en un accés de l’Illa Diagonal de Barcelona. He de reconèixer que la simplicitat i contundència del missatge m’ha impactat. Abans de topar-me amb aquest prodigi publicitari creia que feixista era l'haver imposat el castellà com a llengua única de Catalunya, de la mateixa manera que seria feixista imposar el català com a llengua única a un país plurilingue com el nostre. Ingenu de mi, considerava que l’actitud més democràtica era l’acceptació de la pluralitat lingüística -amb totes les inicials discriminacions positives que féssin falta- i la preservació de la llibertat dels ciutadans de parlar i comunicar-se amb la llengua que escullin a cada moment.

Però, no. Estava equivocat i el feixista era jo. El bilingüisme, efectivament, contamina l’oïda dels catalans de socarrel que es veuen sotmesos, en el seu propi territori, a la insuportable opressió d’haver d’escoltar com altres ciutadans parlen entre ells en una llengua forastera i amenaçadora. El bilingüisme és un cavall de Troia que pretén minar el català i impedir que assoleixi la normalitat, és a dir, que esdevingui la llengua exclusiva i excloent del nostre país. El bilingüisme és feixista perquè impedeix els nacionalistes crear un país a la seva imatge i semblança.

Que la llengua materna de la meitat o més dels ciutadans de Catalunya sigui el castellà, no té cap mena d'importància. Que coneguem per experiència pròpia el que vol dir que a l'escola no puguis parlar en la teva llengua, no té cap mena de valor. El que de veritat interessa a un Maulet no és la llengua que parlen les persones sinó la llengua que suposadament parla la nació. I jo que em creia que això era el feixisme!