Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 13 de setembre del 2005

Cau Tall Afar, la segona Fallujah

Ha passat desapercebut. Probablement perquè l’atenció mediàtica està ocupada en com magnificar les errades de l’administració Bush en la gestió de la catàstrofe provocada pel Katrina. Però hi ha vida més enllà de l’objectiu erràtic dels media. Hi ha vida més enllà de la gloriosa “resistència” iraquiana i la seva corrua d’atemptats.

El cap de setmana passat, les tropes iraquianes i nordamericanes van enllestir una de les operacions més importants contra la insurgència terrorista des de la caiguda de Fallujah. L’operació militar, anomada “Restoring the rights”, es va concentrar en la ciutat de Tall Afar, fins ara un santuari dels insurgents. Una ciutat de 400.000 habitants molt propera a la frontera amb Siria.

En l’operació hi han participat uns 10.000 soldats, 6.000 iraquians i 4.000 nordamericans, que han aconseguit amb relativa facilitat aniquil·lar la resistència. En total uns 150 insurgents han mort i 407 els han fet presoners. Entre els detinguts, hi ha 30 estrangers, dels qual 20 són sirians, quatre afganesos i dos saudites. L’operació s’ha dissenyat segons una nova estratègia militar, coneguda com de “la taca de tinta”.
Tall Afar had been taken a year ago but after sweeping out foreign insurgents, U.S. troops withdrew. By so doing, they violated "the ink spot" strategy -- the idea that to defeat insurgent forces it is necessary to take and hold key areas and then spread out from those bases over time. "We are trying to learn from the mistakes that have been made in the past," Col. Hr. McMaster, commander of the 3rd Armored Cavalry candidly acknowledged.
Per saber-ne més sobre l’estratègia de “taca de tinta” llegiu aquest article del Foreign Affairs d’Andrew F. Krepinevich, Jr.

ADDENDA.- La histèria assassina del terrorisme islamista-baazista s'ha expressat dimecres al matí amb diversos atemtpats mortals a Bagdad, en un intent de mostrar que després de la caiguda de Tall Afar encara no estan derrotats. El cercle, però, s'estreny cada dis més pels insurgents.