Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 8 de maig del 2006

La impunitat de l'ONU

Alguns, a casa nostra, ho descobreixen ara. Però fa anys que els escàndols per abusos i corrupció esquitxen les Nacions Unides sense que s'hagin pres mesures serioses al respecte. Ara, la denúncia prové de l'ONG "Save the Children".
La organización no gubernamental Save the Children denunció que civiles y militares involucrados en misiones de paz continúan explotando sexualmente a niñas en los campamentos de refugiados de Liberia, a pesar de anteriores promesas de erradicar tales abusos.

En un informe, la ONG afirma que se han detectado casos de trabajadores de las agencias de ayuda -locales e internacionales-, que ofrecen alimentos a cambio de relaciones sexuales a niñas de hasta ocho años de edad. Agrega que la explotación sexual se hace más común en la medida que aumenta el número de personas desplazadas por la guerra civil que regresan a sus poblaciones.

La oficina de Naciones Unidas en Liberia anunció que investigará las denuncias. Hace cuatro años, la ONU había prometido una serie de medidas para evitar la explotación sexual después del escándalo que involucró a los "cascos azules" en la República Democrática de Congo. (BBC).

Tot i que aquí no ens vam assabentar pràcticament de res de les denúncies anteriors -la nostra premsa oficial no s'atraveix a trencar el tabú del tòtem onusià- la dimensió de l'escàndol va portar Kofi Annan a reconèixer, en un informe presentat el 24 de març del 2005, que els abusos sexuals comesos l'any 2004 per personal de les forces de pau s'havia més que doblat respecte el 2003. Dels 121 casos del 2004 -contra 53 de l'any anterior- 105 havien estat comesos per cascos blaus. Però l'existència d'aquests abusos no és nova. Són gairebé tan antics com ho és l'organització, tot i que van augmentar significativament durant els últims 10 o 15 anys. Una detallada informació sobre aquesta xacra la trobareu a Peace Women, Women's International League for Peace and Freedom.

Les denúncies per aquesta mena d'abusos no es limiten, però, a l'actuació delictiva de nombrosos membres dels cascos blaus, més o menys "descontrolats" en alguna remota regió del planeta. Afecten també a alts responsable de les Nacions Unides, denunciats per assetjament. Denúncies que, malgrat la proclamació de tolerància zero, queden sempre encallades. Tant és així, que fins i tot els propis funcionaris de l'organització afectats s'han vist obligats a demanar l'ampara dels tribunals nord-americans, com explicava divendres la periodista americana que més ha denunciat els diferents afers de corrupció de l'ONU, Claudia Rosett:

Even the United Nations’ own employees don’t trust it to deliver justice. Just ask Cynthia Brzak, an American who has worked for the past 26 years at the U.N. refugee office in Geneva, Switzerland. Despairing of a U.N. system that operates immune to any normal jurisdiction of law, Brzak, who two years ago brought an in-house allegation of sexual harassment, is now going outside the institution to ask for a hearing at the U.S. Supreme Court.

“You have to be able to go somewhere and ask for justice,” said Brzak, reached yesterday at her Geneva phone number, “I’ve tried as hard as I could within the system.”

Enroute to this unusual step, Brzak’s case has evolved from an initial allegation of an unwanted grope by a former boss, then the U.N.’s High Commissioner for Refugees, Ruud Lubbers, to a far broader condemnation of systemic problems bedeviling the entire U.N. The motion and complaint sent by her lawyer this week to the Supreme Court seeks to challenge the diplomatic immunity of the U.N. itself, and alleges that in the U.N.’s handling of her case, a number of U.N. officials, including Lubbers and Secretary-General Kofi Annan, “engaged in a pattern of racketeering.” Queried yesterday for any comment, Annan’s office did not respond. Lubbers, who resigned from the U.N. last year, could not be reached.

It’s a long shot that the Supreme Court will do anything but dismiss this case out of hand, and perhaps that’s just as well. The legal argument raises questions about U.S. policy in dealing with the U.N., an arena in which quite possibly the only course worse than entrusting our fate to the diplomats would be to turn it over to the lawyers
Aquests escàndols, sumats al del frau del programa Petroli per Aliments, haurien d'haver provocat la més gran reforma de les Nacions Unides des de la seva fundació. Però no només no s'ha fet pràcticament res, sinó que el seu màxim responsable, el secretari Kofi Annan, continua escalfant la poltrono com si la cosa no anés amb ell.

ADDENDA.- A casa nostra, el blogger BARCEPUNDIT és probablement el que més referències ha publicat sobre els afers de corrupció de les Nacions Unides.