Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 10 de juliol del 2006

Inconsciència o muntatge?

Aquesta foto, una entre els milers de fotografies que surten cada dia del Pròxim Orient a través de les agències de premsa, té tota la cara de ser una posta en escena. El text d'agència que l'acompanya explica que es tracta d'un enfrontament a trets entre aquests dos milicians palestins i les tropes israelianes:
Palestinian militants shoot towards Israeli troops operating in Beit Lahiya, northern Gaza Strip, Thursday, July 6, 2006. Israeli forces battled Palestinian militants near Beit Lahiya on Thursday afternoon, killing six militants, Palestinian medical officials said. Israeli forces on Thursday took over the remains of three abandoned Jewish settlements in northern Gaza and clashed with gunmen on the outskirts of Beit Lahiya, carving out a temporary buffer zone to prevent Palestinian militants from firing rockets at Israeli towns and cities. (AP Photo/Hatem Moussa)
Sembla molt estrany, però, que en ple combat hi pugui haver algú trucant per un telèfon mòbil en una posició tan relaxada i tranquil·la a molt pocs centímetres de dos milicians que sembla que s'estan jugant la vida. Un cas de nervis d'acer forjats en la llarga i heroica lluita del poble palestí contra la conspiració sionista universal? Un tarambana inconscient que estava en el lloc equivocat en el moment menys oportú? O no serà més aviat una nova producció de Pallywood?

ADDENDA.- L'ofensiva militar israeliana a la franja de Gaza, com he exposat en anotacions anteriors, està totalment justificada. Tot i això, l'ús de bombes sòniques i la destrucció parcial de la central de producció elèctrica són un càstig injustificat i desproporcionat respecte la població civil palestina. Una població que els seus dirigents i les seves innombrables milícies de matons armats utilitzen continuament com a escuts humans. Una població que va tenir la possibilitat històrica, amb la retirada israeliana de Gaza, de començar a posar les bases per construir un Estat que els donés la possibilitat de començar a sortir de la misèria, però que només va servir com a plataforma per atacar Israel de més d'aprop i com a aparador de la guerra civil interpalestina.

Fins i tot els àrabs ho veuen. El que segueixen són paraules del columnista saudita Yusuf Nasir Al-Suweidan:

"The main mistake lies in the fact that the Palestinian organizations did not respond correctly to the Israeli withdrawal from Gaza... and its consequences. Instead of beating their swords into plowshares, pens, and other things that are needed for the development of Palestinian society - in terms of the economy, society, culture, and so on - most of them read the developments incorrectly and immaturely. This was exploited by the terrorist networks, that are funded and run by the regimes of the ayatollahs in Tehran and the Ba'th [party] in Syria, and [people] have been taken in by delusions and empty slogans like 'liberation from the river to the sea' [that are heard] among the poor, hungry, and desperate Palestinian masses. At present, what [these masses] need most is food, medicines, clothing, and other essentials - not explosive belts, car bombs, and the slogan, 'Congratulations, oh Martyr, the black-eyed virgin awaits you.'"