Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 29 d’agost del 2006

Mèxic, de la via xilena a la via boliviana

El candidat de l'esquerra mexicana, Andrés Manuel López Obrador, que durant la campanya electoral va saber seduir diversos sectors de les classes mitges i dels professionals amb un discurs suament socialdemòcrata, ha mostrat una vegada més la seva autèntica cara: només accepta les regles del joc si li dónen la victòria.

Però a l'adoptar aquesta posició, Obrador obre el camí a la confrontació civil.

Hi ha dues maneres d'afrontar les transicions democràtiques: pactant o a bofetades. Si es tria la via del pacte -com va ser el cas de Xile o d'Espanya- s'han de fer concessions però el resultat sol ser una democràcia estable i inclusiva de la que tots se'n senten protagonistes i responsables, mentre que si s'opta per la via de la confrontació -com és el cas de Bolívia- el remei sol ser pitjor que la malaltia.

Andrés Manuel López Obrador, enlloc de seguir l'exemple de Lula, Ricardo Lagos o Felipe González, prefereix la sintonia amb els nous goril·les de l'esquerra nacionalista i populatxera, com són Hugo Chavez o Evo Morales. És una llàstima, tant per l'esquerra civilitzada com per Mèxic.

EL MUNDO.- La submissió dels jutges a "un grupo de privilegiados y de extremistas de derecha (...) representa no sólo una vergüenza a la historia nacional, sino una violación al orden constitucional y un verdadero golpe de estado".
LE MONDE.- M. Lopez Obrador semble résigné à ce que le Tribunal proclame Felipe Calderon vainqueur. Il a cependant tiré à boulets rouges sur le Tribunal, qui, selon lui, "ouvre le chemin à un usurpateur qui prétend occuper la présidence, par le biais d'un coup d'Etat". "Le Tribunal a validé la fraude et apporté son soutien aux délinquants qui nous ont volé l'élection. (...) Les sept magistrats sont complices", a-t-il encore déclaré.

Faute de voies juridiques – le Tribunal électoral était la dernière instance qu'il pouvait saisir –, l'ancien maire de Mexico compte poursuivre dans la rue son mouvement de contestation des résultats de la présidentielle du 2 juillet. Il a proposé à la Convention nationale qu'il a convoquée pour le 16 septembre d'"ignorer la résolution du tribunal", de "ne pas reconnaître Felipe Calderon comme président de la République", "la formation d'un gouvernement de résistance ou d'une coordination de résistance civile pacifique" et la nomination d'"un président légitime", tout cela "tant que durera l'usurpation".