La democràcia, diuen, és un sistema que permet als ciutadans treure i posar governs sense violència. I si bé la democràcia representativa no permet que els ciutadans decideixin directament sobre totes i cadascuna de les lleis que es debaten i s'aproven al parlament, si que els faculta perquè cada quatre anys puguin dir-hi l'última paraula. El problema és que fins i tot això se'ls escamoteja quan existeix un sistema electoral proporcional, com és el nostre.
Un clar exemple d'aquesta limitació l'acabem de tenir a les eleccions catalanes de dimecres passat. La gent va anar a votar, però seguim sense saber qui governarà. Les eleccions no han servit perquè la gent decideixi qui mana i qui no, sinó per donar un txec en blanc als partits perquè es reparteixin el poder segons els convingui. D'aquesta manera, el partit que ha obtingut més vots i més escons pot ser relegat a l'oposició per un pacte entre altres partits, com ja va passar fa tres anys. Aquestes són les delícies que permet el sistema electoral proporcional. Un sistema que beneficia la partitocràcia i converteix en indirecte el vot dels ciutadans.
Això no vol dir que el sistema majoritari no tingui també els seus inconvenients. No hi ha sistema perfecte. Però posats a triar entre un sistema que afavorieix el poder dels partits i un altra que afavoreix el poder dels ciutadans, amb quedo amb aquest últim.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.