Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 9 de març del 2007

Un exdirigent iranià entrega als EUA proves sobre els víncles de Teheran amb el terrorisme

El passat 15 de febrer el president dels Estats Units, George W. Bush, va acusar el govern de l'Iran de subministrar armes a la insurgència iraquiana. Quatre dies abans, l'11 de febrer, el portaveu de les tropes nord-americanes a l'Iraq, William Caldwell, havia mostrat a la premsa restes d'armament utilitzat en atacs contra l'exèrcit, com projectils de morter i detonadors, que se suposava havien estat fabricats a l'Iran.

Aquestes informacions van ser rebudes pels media amb escepticisme i van ser considerades com una excusa per a justificar una intervenció militar contra l'Iran, de la mateixa manera que les armes de destrucció massiva havien servit de coartada per atacar Saddam Hussein. Més atents a les seves pròpies interpretacions sobre les intencions de la Casa Blanca que a contrastar la veracitat de les dades sobre el suport material de Teheran a la insurgència, els media es van dedicar a especular sobre els plans de guerra de Washington i la possible imminència d'un atac. Tot plegat, foc d'encenalls.

Obsessionats per veure només la palla en l'ull de Bush van passar per alt la desaparició a Istambul, el 7 de desembre passat, de l'exviceministre de defensa iranià, Ali Reza Asghari. Una desparició que ha possat molt nerviós el govern de Teheran, que ha acusat el Mossad o la CIA d'haver-lo segrestat. La preocupació dels aiatolàs és comprensible, perquè aquest home coneix de primera mà l'estructura de defensa de l'Iran i les relacions d'aquest país amb diverses organitzacions terroristes islàmiques.

Finalment, ahir, fonts nord-americanes recollides pel Washington Post asseguraven que Ali Reza Asghari s'havia "passat de bàndol", que havia demanat asil polític als Estats Units i que estava passant informació als serveis secrets. Cal recordar que Reza Asghari va ser viceministre de defensa fins l'any 2005, sota la presidència del moderat Mohammad Khatami.

Avui, el diari israelià Haaretz, citant el diari panàrab Al-Sharq al-Awsat, aporta més dades sobre el tema assegurant que Ali Reza Asghari ha entregat documents als Estats Units sobre els víncles entre l'Iran i grups terroristes islàmics, com la Jihad Islàmica, Hezbollah o la insurgència iraquiana.


The Iranian former deputy defense minister who disappeared in Turkey last month left his country with documents that prove that there is a link between the Iranian military establishment and terror groups including Islamic Jihad and Hezbollah, the pan-Arab newspaper al-Sharq al-Awsat reported Friday.

A former colleague of Ali Reza Asghari, 63, told the newspaper, which is published in London, that the document also cites groups such as the Mahdi Shi'ite militia operating in Iraq.

Asghari, a retired general in the elite Revolutionary Guards, went missing in what may have been a Western intelligence operation. Turkish newspaper Hurriyet said in an unsourced report that he was involved in Iran's nuclear program. If so, he would be a major asset for Western or Israeli interrogators.

Les peces del "puzzle" sembla, doncs, que van encaixant i que les acusacions sobre la implicació de l'Iran no són simples sospites sinó que estan fonamentades amb proves documentals.