Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 29 de juny del 2007

Els catalans, llevat de Gabriel Colomé, satisfets de la transició, la Constitució i la unitat d'Espanya

Els resultats de l'última enquesta del CEO no li deuen haver agradat gaire al seu director, Gabriel Colomé. Ho dic pels comentaris suposadament irònics que ha fet alhora d'"interpretar-la". El senyor Colomé, com a ciutadà, pot creure i manifestar el que vulgui, però com a director d'un centre públic d'opinió hauria de limitar-se a donar explicacions tècniques enlloc de fer valoracions subjectives , per no dir clarament partidistes. I això hauria de fer-ho per dues raons. La primera, ja l'he dita, pel caràcter públic de l'entitat que encapçala. La segona, perquè amb valoracions com aquestes posa en entredit la imparcialitat i la credibilitat de la seva feina.

Segons l'Agència EFE, aquestes són algunes de les dades del CEO:
Sota el títol de "Els Valors Democràtics, 30 anys després del 15 de juny de 1977", el sondeig presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió català demostra també que el 93,4% dels enquestats creu que la societat catalana ha canviat "molt o bastant" des de la mort de Francisco Franco, a l'hora que el 84,2% opina que les coses "han anat millor" després de la seva mort.

Segons l'estudi, el 55,8% dels catalans considera la unitat d'Espanya com fonamental en política, mentre que el 80,1% qualifica també la Constitució Espanyola de 1978 de fonamental.

D'altra banda, la majoria de preguntats opina que respecte a fa 30 anys els catalans són més racistes (51,4%), menys religiosos (82,1%) i menys respectuosos amb els altres (48,5%). Quant als joves, els enquestats creuen que aquests són avui dia més consumistes (75,8%), igual de responsables (44,4%) i treballadors (44,5%) i menys polititzats (53,8%).
I aquests són alguns dels comentaris del seu director:

De l'estudi es desprèn que la gran majoria de catalans (83,5%) considera "satisfactòria" la manera com es va dur a terme la transició espanyola a la democràcia, un procés del qual Colomé ha dit "es va improvisar sobre la marxa com Indiana Jones" i es va concretar en "un acord bàsic per no prendre mal".

En aquest sentit, Colomé ha abundat que la transició espanyola, feta "a canvi d'amnèsia política per un tub", és "un model que no s'ha imitat en cap altra part del món" i ha remarcat la seva diferència respecte als processos de transició democràtica que van portar a terme l'Estat de Portugal i els països de Llatinoamèrica.

El director del CEO ha subratllat que és sorprenent que els espanyols fóssim "tan suecs i tan poc mediterranis" a l'hora d'abordar el procés de transició cap al sistema democràtic.

L'"amnèsia política per un tub" que ha esmentat el director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat en referir-se a la transició espanyola es va concretar en un acord per evitar qualsevol mena de depuració política als membres del règim franquista. Aquests mai han hagut de respondre davant cap tribunal, com sí ha succeït en el cas de les transicions democràtiques en països sud-americans com Xile o l'Argentina.