Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 16 de març del 2011

La radiació de Txernòbil va matar 28 persones

La xifra oficial de morts per l'accident a la central nuclear de Txernòbil l'any 1986 està fixada en 31 persones. D'aquestes, 3 van morir directament per l'explosió del reactor i els altres 28 per les altes dosis de radiació rebuda. Les autoritats sanitàries van diagnosticar inicialment 237 casos d'ARS (Síndrome de Radiació Aguda), dels quals posteriorment se'n van confirmar 134, dels que només 28 van morir.

Els efectes per a la salut a llarg termini segueixen sent, 25 anys després de la catàstrofe, un tema d'intens debat. Tot i això, l'ONU va arribar a la conclusió en un informe publicat el 2008 que la radiació només va matar 28 persones i que la mort de 19 persones més entre 1987 i 2004, prèviament diagnosticades d'ARS, no podia ser atribuïda necessàriament a l'exposició a la radiació. L'informe també va concloure que ningú fora del lloc de l'accident va patir els efectes de la radiació aguda, encara que una gran proporció dels càncers de tiroides infantils diagnosticats a la zona des de l'accident és probable que es degui a la ingesta de iode radioactiu provinent del reactor accidentat.

En contrast, l'impacte del terratrèmol i del tsunami d'aquests dies al Japó ha fet, segons un últim balanç:

5.692 morts
9.506 desapareguts
556.000 evacuats
85.000 cases destruides


ADDENDA.- Tres exemples de periodisme de "qualitat". Tres diaris publiquen la mateixa foto vinculant-la amb l'accident nuclear. La foto, però, no és de la central ni de la seva rodalia sinó de la localitat de Kesennuma, a 100 km de Fukushima, que va ser devastada pel tsunami.