Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 29 de juliol del 2005

Sense violència, però sense ira?

Mural ETA-IRA
Quan dimarts passat a la tarda el ministre de Justícia d'Irlanda, Michael McDowell, va anunciar que Gerry Adams, Martin McGuiness i Martin Ferris, els tres principals líders del Sinn Fein, havien "abandonat el Consell de l'Exèrcit", és a dir, l'estat major de l'IRA, els analistes van considerar que alguna cosa important estava a punt de passar. Dos dies més tard, l'IRA ordenava a les seves bases la fi de lluita armada i feia una crida "a completar el procés per al cessament de l'ús de les armes de forma verificable de manera que impulsi la confiança pública i pugui concloure el més aviat possible".

El comunicat, però, no fa cap referència explícita al desarmament total. Tampoc no parla de la dissolució de l'IRA, que continuarà "compromès amb els objectius de la unitat irlandesa i de la independència". El que sí queda clar en el comunicat és que no volen interferències i, per tant, que estan disposats a acabar dràsticament amb les activitats delictives dels seus membres (tràfics il·legals de tota mena, extorsions, amenaces, accions de càstig o revenja, etc ) i probablement, també, evitar el transvassament dels militants més radicals cap el RIRA.

El millor test per saber la bona voluntat de l'IRA serà veure com el Sinn Fein gestiona el procés en els pròxims mesos.