Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 21 de juliol del 2005

Suècia després del model suec

La crisi de la UE, que va esclatar inequívocament amb el NO francès i holandès a la Constitució Europea, és una crisi del malanomenat "model social europeu". Existeix, però, un model social europeu? I si existeix, quin és? El francès? L'alemany? L'holandès? O el suec?. Per a progres i no tant progres, el gran model, el màxim exemple de l'Estat del benestar, era el model suec. Però aquest model ja no existeix. Mauricio RojasEls suecs l'han desmantellat i l'estan transformant, en paraules de l'economista i diputat suec, Mauricio Rojas, d'un Estat benefactor a un Estat possibilitador. És a dir, estan canviant el dirigisme per la llibertat. D'aquesta manera, han trencat el monopoli de l'escola o la sanitat pública (els alumnes o les seves famílies poden escollir lliurement l'escola que volen, sigui pública o privada, i la paguen amb un taló o vaucher escolar), han començat a canviar el sistema de pensions, que parcialment ja és de capitalització, i així un llarg etcètera de reformes liberals.
Si voleu saber-ne més, us podeu baixar en format pdf el llibre el Mauricio Rojas, "Suecia después del modelo sueco. Del estado benefactor al estado posibilitador".