Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

diumenge, 11 de setembre del 2005

Rafael Casanova, heroi o botifler?

Homenatge a Rafael Casanova a la Plaça del Molí d'Argentona, aquest matí
Camí de casa he vist una vintena de persones retent homenatge a Rafael Casanova. Es tracta d’un dels actes populars i multitudinaris de celebració de l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya. Resulta curiosa, sinó paradoxal, aquesta cerimònia. No he pogut estar-me'n de recordar el resum que sobre aquest capítol de la nostrea història fa Miquel Porta Perales al seu llibre "Si un persa viatgés a Catalunya":
L'heroi de la resistència popular catalana davant les tropes invasores de Felip V, partidari de pactar amb l'atacant, la nit del deu a l'onze de setembre -data de l'atac final- està dormint i va al front després de ser avisat, és ferit d'escassa gravetat i marxa. Aquí no acaba la cosa: examinat pel metge, crema els arxius, aconsegueix un certificat de defunció i delega la rendició en un altra conseller. Aquest és el final de la història: el nostre heroi fuig de la ciutat disfressat de frare per reapàreixer a Sant Boi de Llobregat on exercirà l'advocacia sense cap mena de problema. Finalment rebrà el perdó de Felip V.