Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dissabte, 15 d’octubre del 2005

El vot dels iraquians, arma de legitimació massiva



Per segona vegada aquest any, els iraquians han tornat a demostrar al món de quin costat estan. L’assistència massiva a les urnes, tot i la greu i permanent amenaça d’atemptats, ho demostra a bastament. A les primeres eleccions democràtiques del 30 de gener, la participació va ser del 59%, avui ha superat el 61%, tot i que en algunes circumscripcions ha estat més baixa (fins un 33%). Decididament, i sigui quin sigui el resultat del referèndum, els iraquians estan del costat de la democràcia i no del terrorisme. És a dir, en contra del que l’avantguarda de la correcció mediàtica encara anomena “resistència”, “insurgència” o “guerrilla”. Parafrasejant a Ludovic Monnerat, els iraquians han convertit el seu vot, una vegada més, en una arma de legitimació massiva.

ADDENDA.- Els sunnites, que el 30 de gener va boicotejar majoritàriament les eleccions a una assemblea constituent, aquesta vegada han optat clarament per la participació. Una participació que a diversos llocs ha estat massiva, segons "The Washington Post".
Sunni Arabs came out in droves for Iraq referendum, in contrast with the parliamentary elections in January, which they largely boycotted.

A boy greets a U.S. Marine with a playful gesture near a polling station in Fallujah, Iraq. (AP)

Escenes d'alegria i determinació a l'Iraq després del referèndum i Fotogaleria del Washington Post.

Segons "Le Monde":
Les chiites d'Irak ont chanté, dansé et célébré leurs chefs en allant voter samedi lors du référendum sur le projet de Constitution tant à Bagdad que dans les villes au sud de la capitale. Avant même la fermeture des bureaux de vote, des dizaines d'habitants de Sadr City, le grand quartier chiite de la capitale, ont défilé dans les rues poussiéreuses en brandissant les portraits de leurs chefs religieux, notamment du plus prestigieux d'entre eux, le grand ayatollah Ali Sistani, qui avait appelé à voter "oui". Près des nombreux bureaux de vote, des femmes ont distribué des gâteaux et des douceurs aux enfants, disant vouloir célébrer "la victoire du oui", qu'elles estiment quasi certaine. "Notre Constitution a été adoptée, mort aux baasistes", a chanté la foule joyeuse, rejointe par des soldats et des policiers, chargés de la sécurité, brandissant joyeusement leurs armes. Si le courant du jeune chef radical Moqtada Al-Sadr est fortement implanté dans le quartier, il ne semble pas avoir empêché une écrasante majorité des électeurs d' avoir voté oui : un temps très critique sur le projet de Constitution, étant lui-même hostile au fédéralisme, il a donné pour seule consigne de vote de suivre l'avis de des chefs religieux.


PRIMERA CONCLUSIÓ: El terrorisme isalamista-baazista ha estat derrotat per segona vegada a les urnes. Això vol dir que, malgrat totes les atrocitats comeses, és incapaç d'aturar el procés polític de construcció d'un Iraq federal i democràtic. Aquesta derrota no vol dir que s'hagin acabat els atemptats. N'hi haurà més i probablement encara més virulents, en un intent desesperat de demostrar que no han perdut, igual que van fer, per exemple, després de la seva derrota militar a Fallujah. La lluita contra ells encara serà llarga i dura, però ja és només una qüestió de temps. Un temps que ara juga a la seva contra perquè quan més es consolidi el règim democràtic a l'Iraq més sols i acorralats es trobaran.