Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 24 de gener del 2006

ERC ho reconeix: "s'ha desvirtuat la proposta d'Estatut"

ERC ho té clar, el pacte entre Mas i Zapatero ha desvirtuat l'Estatut aprovat en el Parlament de Catalunya. I així de clar ho té tohom que hagi escoltat o llegit el que s’ha dit i publicat sobre els termes de l’acord. Tothom, llevat de Maragall, Saura i el PP. El primer, perquè l’interessa fer creure que s’ha sortit amb la seva; el segón, perquè mai no s’entera de res i el PP perquè sempre es queda embussat, sense estratègia de recanvi. Es per això que val la pena llegir atentament el que diu ERC sobre el finançament, entre altres coses perquè avui -no sabem si demà- no tenen encara necessitat de mentir:

"No és una canvi de model i no ofereix garanties de més ingressos per a Catalunya, perquè no concreta el futur del Fons de Suficiència, ni tampoc assegura que es compliran els compromisos de més inversió en infraestructures", ha explicat Antoni Soy. Segons la seva opinió, "per a això no feia falta canviar l'Estatut i s'hagués pogut negociar en el Consell de Política Fiscal i Financera" i ha insistit que per a la seva formació la referència segueix sent el model "híbrid entre federal i confederal" que proposava l'Estatut del 30 de setembre pactat al Parlament.

La comissió de finançament d'ERC ha calculat que sense retallades en el Fons de Suficiència el nou sistema amb aquesta cistella d'impostos aportaria 4.320 milions d'euros més per a Catalunya, que suposaria reduir el dèficit fiscal en un 2,4% del PIB. Però eliminant el Fons de Suficiència, només es generarien 1.822 milions d'euros anuals més per a Catalunya i això significaria que el dèficit fiscal es reduiria en un 1%, segons la documentació lliurada avui per ERC. El Fons de Suficiència va aportar a Catalunya el 2005 gairebé 2.300 milions d'euros, amb el que la seva possible eliminació neutralitzaria l'efecte positiu per als ingressos que generaria l'augment de la cistella d'impostos, que ERC ha calculat en més de 14.300 milions d'euros. Però com que fins i tot Catalunya podria acabar sent pagador net, com ho són Madrid i les Balears, podria arribar a quedar-se tal com està ara, segons les anàlisis fetes per ERC.

"S'ha desvirtuat la proposta de l'Estatut, que tenia el suport del 90% del Parlament", ha lamentat avui Antoni Soy, qui s'ha mostrat molt crític amb la proposta, si bé ha dit que "ERC continuarà negociant fins a l'últim dia, minut i segon". Per a Soy, es tracta d'un model "continuista, totalment insuficient i no respon a les expectatives i necessitats de Catalunya" i ha lamentat que no reconegui de manera explícita ni l'esforç fiscal de Catalunya, ni la transparència que necessita el sistema, ni el dèficit fiscal històric ni el dèficit en infraestructures.