Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 1 de març del 2006

Com manipular una enquesta

Ahir, diversos mitjans de comunicació de casa nostra donaven la notícia d’una enquesta de la BBC sobre l’Iraq. Una enquesta feta a 35 països i a gairebé 42.000 persones. L’enquesta tenia tres preguntes bàsiques, aquestes:
1) As you know the United States, Britain and some allies removed the government of Saddam Hussein in Iraq in 2003. Do you think that this was the right decision or a mistake?

2) Do you think that the war in Iraq has increased, decreased, or had no effect on the likelihood of terrorist attacks around the world?

3) Do you think the US, Britain and their allies should pull their troops out of Iraq in the next few months or that they should stay in Iraq until it becomes stable?

Com era d’esperar, alguns mitjans (és fàcil comprovar-ho per internet) es van limitar a publicar els resultats de la segona pregunta, però no van dir res de les altres dues, tot i que eren igualment significatives.

D’aquesta manera, sense dir una mentida, portaven l’aigua al seu molí: la majoria de l’opinió pública internacional creu que la invasió de l’Iraq ha fet un món més insegur.

Però si haguessin donat la informació completa, la visió de la realitat seria molt més matisada. Per exemple, ens haurien dit que el 74% dels iraquians consideren una decisió encertada el derrocament de Saddam Hussein, mentre que a Espanya només ho considera el 24%, una de les més baixes del món.