Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 11 d’abril del 2006

ETA comença a passar factura

ETA ha precisat avui que l'anunci d'alto el foc permanent que va anunciar el passat dia 22 respon al seu desig d'"impulsar un procés democràtic" que conclogui en la consecució d'un "canvi de l'estatus polític actual" del País Basc. En un número especial corresponent al mes d'abril del seu butlletí intern, 'Zutabe', a què ha tingut accés EiTB, la banda terrorista destaca la seva intenció de portar el procés polític iniciat després de l'anunci "fins al final", encara que reconeix que serà un procés "llarg i irregular". Tot i això, ETA exigeix l'amnistia total dels presos -que "no és una qüestió tècnica", diu- i l'expulsió de les forces armades i de les diferents policies del territori basc. Alhora, reclama la "desactivació" dels cossos especials de l'Ertzaintza.

En aquesta mateixa línia, considera necessari construir un acord al voltant de les fórmules per "respectar els drets d'Euskal Herria i donar la paraula i la decisió als ciutadans bascos". És a dir, un acord al voltant de les maneres en què es materialitzin el dret d'autodeterminació i la territorialitat.

Per aconseguir aquest canvi d'estatus polític, segons ETA, són tres els "nusos que cal deixar anar" al llarg d'aquest procés: examinar les bases del conflicte i demostrar la voluntat de trobar una sortida al contenciós; respectar el dret de decisió dels bascos; i, per últim, veure com garantiran i respectaran els Estats aquests drets.

Si el procés es construeix sobre aquestes bases, l'organització indica que "estaríem davant una situació per poder superar el conflicte". Després de fer una repassada històrica de diferents processos de negociació anteriors, ETA remarca que "els processos de negociació solen ser llargs i irregulars", i assenyala que el camí emprès "pot tenir alts i baixos i moments de ruptura". En tot cas, ETA indica que el seu objectiu "és portar el procés fins al final" encara que adverteix que, si l'altra part no té voluntat, "haurà de combatre-ho i denunciar-ho".

ETA també adverteix dels perills que poden obstaculitzar el camí iniciat i precisa que si no es produeixen passos concrets ni es prenen decisions valentes, "deixant podrir el procés, aquest no tirarà endavant".