Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 30 de maig del 2006

La via europea a la indefinició

L'acord assolit ahir a la nit per a la liberalització dels serveis a la Unió Europea no és ni carn ni peix. Es queda a mig camí en un exercici de consens entre el sovietisme soft d'una gran part de la vella Europa i el liberalisme del Regne Unit i de gran part dels països de l'Europa de l'Est, recentment incorporats a la UE. Si no fós per aquest contrapès, la directiva, ja llargament posposada i crucifixada, hauria acabat a la immensa paperera de Brussel·les.
Le texte permettrait de créer un marché unique, dans lequel il serait plus facile pour les entreprises et les personnes de proposer leurs services dans des pays étrangers. Toutefois, la législation du pays d'accueil en matière de droit du travail restera en vigueur.

Conformément au projet de directive, les secteurs qui n'entreraient pas dans le champ d'application du texte comprendraient les services sociaux, tels que les soins aux personnes âgées ou handicapées, les services médicaux, les transports publics, les services audiovisuels ou encore les services de sécurité.

Les nouveaux Etats membres de l'UE, soutenus par la Grande-Bretagne, l'Irlande et les Pays-Bas, souhaitaient une directive plus favorable à l'ouverture du secteur des services à la concurrence, mais ils ont accepté le compromis pour sortir de l'impasse.

Les syndicats de plusieurs membres anciens de l'Union européenne, notamment français et allemands, s'opposaient au texte original, craignant que celui-ci ne mette en péril la protection sociales dans leurs pays en ouvrant leurs marchés à des concurrents beaucoup moins chers issus des nouveaux Etats membres, comme la Pologne ou la Lituanie.


La vena soviètica de la UE va tornar aparèixer ahir en la negociació del projecte de reforma del sector vinícola. Una reforma pensada, com sempre, en funció dels interessos de França. Com que hi ha una crisi de superproducció que tira els preus a la baixa, doncs res millor que passar-hi les tissores. Amb aquest criteri de comissari polític es proposa, entre altres mesures, arrencar 400.000 hectàries de vinyes a la UE.