Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 22 de juny del 2007

Els "danys col•laterals" de l’efecte Ciutadans

La iniciativa intel·lectual i política que encarna Ciutadans –a la que he manifestat en diverses ocasions el meu suport i simpatia- pretenia, al meu entendre, un doble objectiu: plantar cara al “nacionalisme de tots els partits” i crear un espai de centreesquerra no antiliberal a l’estil del Manifest d’Euston. És aviat encara per saber si aquest projecte reixirà o no i, sobre tot, si Ciutadans serà la seva expressió definitiva, però els seus primers efectes ja són avaluables. I he de dir que em semblen contradictoris.

Més enllà de la memorable victòria de les eleccions autonòmiques –una victòria contra el silenci mediàtic, el menyspreu polític i l’”statu quo” dominant, que no és poca cosa!- a les eleccions municipals l’efecte Ciutadans ha resultat paradoxal. Integrada per un bon grapat de militants provinents de la dissidència socialista i de l’esquerra antinacionalista, Ciutadans ha erosionat més a la dreta constitucionalista, el PP, que a les forces nacionalistes (CiU, PSC, ERC i ICV).

Si l’objectiu era el nacionalisme, i de manera especial el nacionalisme d’esquerres, l’efecte Ciutadans ha provocat "danys col·laterals" en la trinxera equivocada.