Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dissabte, 27 d’octubre del 2007

El triomf de Goebbels

La reiteració i sobreexposició mediàtica acaba transmutant la realitat fins a fer-la irreconeixible. Una mentida, repetida majoritàriament, acaba acceptant-se com una veritat, de la mateixa manera que una veritat, contestada sistemàticament, s'acaba percebent com una mentida. L'emoció eclipsa la raó. I l'emoció mediàticament compartida esdevé passió col·lectiva, sentiment solidari capaç de "racionalitzar" la irracionalitat més monstruosa. D'aquesta manera, la revenja esdevé justícia i la imposició, democràcia. Com diu Pilar Rahola, comentant la deriva mediàtica respecte l'agressió de la nena equatoriana en un vagó del tren, hem perdut la naturalesa de l'individu.

El hecho de haber visto hasta la saciedad la agresión, no la convierte en más grave que cualquier otra de su género. Sin embargo, y aun cuando el agresor reciba el castigo que corresponda, probablemente no satisfará a nadie. ¿Por qué? Porque el revuelo mediático ha excitado nuestra sed de venganza, y lo que hoy se reclama no es ley, sino linchamiento. También en ese aspecto fundamental, hemos perdido la naturaleza del individuo, para convertirnos en masa. Y, ¿qué es la masa? Lo dijo también Ortega: "La masa es el imperio de lo colosal". Es decir, el infierno de lo racional.
Goebbels ha acabat triomfant.