Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 23 de maig del 2008

Rajoy o la COPE

Aviat sabrem si el PP és Rajoy o la COPE. És a dir, sabrem si en aquest país hi pot haver vida política més enllà del xoc de nacionalismes, l’espanyol i els perifèrics, que pràcticament ha monopolitzat l’agenda política i mediàtica dels últims quatre anys. No hi ha dubte que el debat territorial ha esdevingut la principal preocupació de la societat espanyola, però aquest debat és irresoluble si no es treu de les mans dels nacionalistes. Aquest debat cal situar-lo en unes coordenades polítiques i ideològiques més àmplies.

Amb l’argument, només parcialment cert, que els conceptes de dreta i esquerra han quedat obsolets, ens hem posat a barallar-nos pel repartiment de la finca. No és cert que ja no hi hagia dreta o esquerra. El que hi ha és una esquerra que s’ha acostat a la dreta. El mur de Berlín no va caure al damunt del liberalisme sinó del comunisme. Però aquest desplaçament no vol dir que dreta i esquerra comparteixin els mateixos valors o la mateixa concepció del món i de la vida. Les diferències són encara substancials i la vida dels ciutadans, sota l’una o l’altra, no és igual.

És imprescindible, doncs, que el debat ideològic torni a situar-se en aquestes coordenades i permeti enfocar el conflicte territorial des de la ciutadania i no des de la tribalitat.