Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 18 de febrer del 2009

"Educació per a la Ciutadania" no podrà adoctrinar

El Tribunal Suprem ha dictat una sentència salomònica sobre l’assignatura “Educació per a la Ciutadania". Resumin-t’ho molt, la sentència diu dues coses. La primera, que l’objectiu bàsic de l’assignatura és plenament constitucional i que, contra la mateixa, no hi ha dret a l’objecció de consciència. La segona, que el contingut concret dels llibres de text no es pot erigir “en árbitro de las cuestiones morales controvertidas que pertenecen al ámbito de debate de la sociedad civil” i anima a les famílies a presentar recurs contenciós-adminsitratiu contra els textos que vulnerin aquest principi.

Si vostès es queden només amb la primera part, com han fet molts mitjans de comunicació, sembla que es tracta d’un èxit rotund del govern i d’un fort revés per al moviment d’objectors. Però si es té en compte la segona part, podriem arribar a la conclusió oposada, ja que la majoria dels opositors mai s'han negat a que hi pugui haver una assignatura que expliqui els valors democràtics i constitucionals, sinó que s’han oposat a que esdevingui un instrument d’adoctrinament en els valors morals o ideològics d’una part de la societat.

Amb aquesta sentència, s’obre la porta a la recusació de nombrosos llibres de text i a que es delimitin més estrictament els seus continguts. Però per aconseguir-ho, caldrà que en cada cas els pares interposin els recursos contenciosos-adminsitratius pertinents.

Esl textos íntegres en format PDF de les quatres sentències els podeu trobar aquí (Andalusia), aquí (Astúries 1), aquí (Astúries 2) i aquí (Astúries 3).