Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 24 de març del 2009

Amb només condons no n'hi ha prou

Quan la internacional mediàtica va escampar a tort i a dret unes paraules del Papa sobre els preservatius i la sida vaig pensar dues coses contradictòries. D’una banda, que el Vaticà continuava primant uns valors morals sexuals doctriinals al marge de l’evidència científica. Però d’altra banda, no vaig poder evitar la sensació que les declaracions de Benet XVI semblaven estar fetes massa a mida del que volien escoltar els periodistes per a ser certes. M’ho vaig ensumar perquè conec el percal periodístic, però també perquè tinc la impressió que l’actual Papa és un home prou solvent intel•lectualment com per anar a predicar a l’Àfrica amb quatre tòpics i frases fetes.

Després de llegir diverses versions periodístiques del que havia dit el Papa –no vaig trobar la transcripció oficial de les seves paraules-, vaig veure que l’escàndol provocat era foc d’encenalls. Benet XVI no havia fet cap condemna explícita del preservatiu, ni havia negat que pogués evitar el contagi de la sida a la persona que l’utiltizava, sinó que s’havia limitat a denunciar que centrar la política contra la sida l'Àfrica en l’ús del preservatiu no servia per a eradicar-la.

Avui, dies després de les paruales del Papa, he llegit que el màxim expert en sida de Harvard, Edward Green, li ha donat la raó, afirmant que “hi ha una relació entre una major disponibilitat de preservatius i una taxa més alta de contagis de sida”.
En una entrevista con el National Review Online, Green explica la causa de este fenómeno con el conocido como “comportamiento desinhibido” o “compensación del riesgo”: “Cuando se usa alguna tecnología para reducir un riesgo, como el preservativo, a menudo se pierden los beneficios asumiendo un mayor riesgo que si uno no usara esa tecnología”.

“También me di cuenta de que el Papa dijo que la monogamia era la mejor respuesta al Sida en África. Nuestras investigaciones muestran que la reducción del número de parejas sexuales es el más importante cambio de comportamiento asociado a la reducción de las tasas de contagio del Sida”.

"Sin embargo - argumentaba a finales de 2007 en una conferencia en Sudáfrica - los programas patrocinados por los más importantes donantes no han promovido la monogamia, ni siquiera la reducción de diferentes parejas. Es difícil entender por qué. Imagínense que se pusieran sobre la mesa 15 millones de dólares para luchar contra el cáncer de pulmón. Sin duda tendríamos que estudiar el comportamiento de los fumadores: consejos para dejar de fumar, o al menos reducir los cigarrillos al día".

Green sostiene que el modelo en la lucha contra el Sida sigue siendo el ugandés, donde el Gobierno adoptó en los años 80 un programa que decía “quédate con tu pareja o sé fiel”. "Allí los programas han intentado modificar los comportamientos sexuales a un nivel más profundo".

Edward Green, autor de investigaciones en numerosos países de África durante los últimos 20 años, está a punto de publicar ‘Sida e ideología’, donde describe cómo la industria está recibiendo millones de dólares al año promoviendo el uso de preservativos, medicamentos, y tratamientos para el Sida, y es claramente resistente a la idea de que el cambio de comportamiento es la solución.