Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 13 de març del 2009

Tres de cada quatre catalans està dels polítics fins a la barretina

Cada baròmetre que es publica és pitjor que l'anterior. Com segueixi així, acabaran per prohibir la seva publicació. Ara, de plegar, no plegaran, no.
EFE.- Tres de cada quatre catalans estan insatisfets amb els polítics, segons posa de manifest el nou baròmetre de satisfacció política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO corresponent a gener, fet públic avui.

Així, el 74,3% dels enquestats diuen que estan insatisfets políticament, fet que és el percentatge més alt des de juny del 2005, quan va començar a fer-se aquest índex. En canvi, els que diuen estar satisfets només són el 25,7%.

La insatisfacció s'ha disparat l'últim any. Si el gener del 2008 els insatisfets eren el 62,2% dels enquestats --un percentatge semblant al que es va registrar entre 2005 i 2007--, aquest any el percentatge no ha parat d'augmentar fins a superar el 74%.

L'estudi del CEO distingeix entre satisfacció a nivell conjuntural i estructural. La primera fa referència al moment polític puntual, mentre que la segona és un malestar per la satisfacció política i econòmica en general, i pels partits i els polítics en el seu conjunt.

Pel que fa a la insatisfacció conjuntural, supera el 86,1%, la dada més elevada des de 2005. Els satisfets només són el 13,9%. La diferència entre satisfets i insatisfets és de 72,2 punts.

El gener del 2008, el 63,8% de la mostra deien estar insatisfets, vint punts menys que a començament d'aquest any.

Pel que fa a la insatisfacció estructural, se situa al 59,3%, una dada semblant a la d'un any abans, quan ha estat del 57,4%. Els satisfets estructuralment són el 40,7% de la mostra.
Per fer aquest índex, es van analitzar variables extretes de l'últim baròmetre del CEO, pel qual es van entrevistar 2.000 persones, i té un marge d'error del 2,73%.