Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 13 de maig del 2009

Immersió lingüística, de la integració a l'assimilació

Ni crec que el castellà estigui amenaçat a Catalunya, ni estic en contra de la immersió lingüística com a tècnica per aprendre una llengua. Tampoc estic en contra de les polítiques de promoció de llengües minoritzades per anys de discriminació, quan no persecució, lingüística. Del que estic en contra és de la concepció que prima el "dret" de les llengües per damunt del dret de les persones a poder usar la seva llengua materna i cooficial en igualtat de condicions.

La immersió lingüística ha estat una eina magnífica perquè els fills dels castellanoparlants residents a Catalunya poguéssin competir en igualtat de condicions amb els fills dels catalanoparlants en el mercat laboral autòcton,  ja sigui a l'empresa privada o al sector públic. Aquesta és la raó perquè la gran majoria de castellanoparlants mai no s'han oposat a la immersió lingüística.

El problema rau en que la immersió no és temporal sinó que no s'acaba mai. El nacionalisme, en la seva defensa del "dret" de la llengua, ha decidit que el català i només el català ha de ser la llengua vehicular a tot l'ensenyament públic a Catalunya. D'aquesta manera, la immersió deixa de ser un instrument d'integració per esdevenir una eina d'assimilació.

La immersió lingüística total és suficient durant un curs escolar. I s'hauria d'estendre, en aquelles poques zones d'absoluta majoria catalanoparlant, a una immersió també en castellà, per allò de la igualtat d'oportunitats si algun dia els nostres fills han de buscar feina a la resta d'Espanya. De la mateixa manera, s'hauria de fer també una immersió en anglès.

La finalitat didàctica de la immersió és el domini raonablement complet d'una llengua. No l'eradicació ni la substitució d'una llengua per una altra. A partir de l'adquisició d'aquesta habilitat, l'ús de les llengües oficials hauria de ser lliure a la resta de l'ensenyament.

Per què? Doncs, per què l'ús de la llengua pròpìa cooficial és un dret de les persones. Un dret humà bàsic i un dret constitucional.

La defensa i el prestigi del català no s'assolirà discriminant o rebaixant els drets lingüístics dels castellanoparlants. Pel contrari, només l'escrupulós respecte per aquest dret i la sensibilitat que els catalans hauriem de tenir davant qualsevol mena de discriminació lingüística, ja que sabem prou bé el pa que si dóna, farà que el català sigui respectat i utilitzat. Lliurement, i no amb les crosses de la burocràcia dels poders públics.