Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Pressumptes

No sé, com no ho sap ningú, si cap dels detinguts en l'operació Pretòria són culpables, com tampoc sé si ho són els imputats en la trama Gürtel. Han estat detinguts seguint els procediments legals establerts en el nostre ordenament jurídic. I aquest ordenament, com correspon a un Estat de Dret, preveu,  si es creu que ha existit vulneració de drets per part de la policia o d'algun jutge donat als excessos, procediments suficients per a fer-hi front.

No comparteixo, per hipòcrita, l'escàndol generat pel fet que hagin sortit algunes imatges dels detinguts emmanillats, ja que això passa cada dia amb altres persones i ningú no diu res. En canvi, si que comparteixo l'escàndol -aquest, però, més silenciat- que comporta la promulgació de facto de veredictes de culpabilitat per part dels mitjans de comunicació. 

És per això que es bo recordar que va passar en casos anteriors de "linxament mediàtic" de delinqüents pressumptes, paraulota que utilitzen els periodistes com a talismà per evitar-se la mala consciència.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol defensa en les seves memòries la tasca de l'aleshores conseller Jaume Roma i, de retruc, fa una crítica a la premsa pel que fa a casos sota investigació judicial. Roma era un alt càrrec de Xavier Trias a Sanitat -juntament amb Josep Maria Via, que va arribar a Secretari del Govern- i va ser nomenat titular de Política Territorial després de la dimissió de Josep Maria Cullell per l'anomenat 'cas Cullell'. Però pocs mesos després va haver també de deixar el càrrec per informacions segons les quals havia rebut un tracte de favor del constructor que li va edificar la seva casa a Granollers a canvi de contractes de Sanitat.

Pujol recorda ara a les seves memòries que "en contra del meu criteri, en Roma va dimitir, a la vegada que, fastiguejat, decidia deixar la política. Al cap de tres anys, va ser absolt i vam treure l'entrellat de tot. El constructor de la torre d'en Roma devia diners als altres dos i aquests es van imaginar que podrien cobrar si amenaçaven la Generalitat".

L'expresident explica que "quan li vaig trucar per felicitar-lo, en Roma em va dir: "Gràcies, president, però et demano només set minuts perquè em rebis; només set". Va venir al despatx. Em va agrair el suport que havia rebut de mi durant tot el temps i va afegir "Et vull fer un regal". Va posar al meu davant un volum que aplegava 397 informacions i articles publicats pels diaris sobre el seu cas durant aquells tres anys".

Aquest articles "parlaven del Roma prevaricador, del Roma que licitava obres per al departament a canvi de favors personals... Alguns ocupaven mitges planes dels diaris, d'altres, planes senceres. En Roma va anar passant les pàgines del volum fins arribar a la del final. Una gasetilla minúscula, gairebé un breu, deia: "L'exconseller Roma ha estat exonerat de tots els càrrecs".