Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 2 de febrer del 2010

Climagate: Les dades de la Xina també són falses

El primer que vam saber, gràcies al Climagate, és que les dades termomètriques de Rússia eren falses perquè només es prenien en consideració un 20%, que eren les que més o menys quadraven amb la teoria de l'escalfament. Ara sabem que s'ha fet el mateix amb les dades de la Xina. Els gurús de l'escalfament global ho sabien i ho van amagar per mantenir l'enganyifa. Ho publica The Guardian, gens sospitós d'estar venut a les multinacionals del carbó o el petroli.

(Via Barcepundit)

ADDENDA.- Segons The Guardian, els responsables de la Universitat d'East Anglia (Regne Unit), un dels principals centres acadèmics difusors de la teoria de l'escalfament global, van amagar dades que van ser clau per consolidar la teoria de la influència humana en l'escalfament global de l'atmosfera. El diari britànic torna a posar en el centre de la polèmica al professor Phil Jones, el responsable de la Unitat de Canvi Climàtic (CRU) de l'esmentada Universitat, al voltant del qual es va generar l'anomenat "Climagate" en vigílies de la cimera de Copenhaguen el mes de desembre.

Llavors, el robatori d'una sèrie de correus electrònics a Jones va revelar que es va ocultar informació al Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) per no sembrar dubtes sobre l'efecte del diòxid de carboni (CO2) a la temperatura del planeta.

El que "The Guardian" afegeix ara és que milers de correus electrònics i documents de la Universitat que també van ser piratejats demostren que una sèrie de mesures de temperatures preses en estacions meteorològiques a la Xina contenien dades falses que van ser amagades de manera intencionada. Segons aquesta informació, Jones no va revelar l'existència de dades falses fetes per uns dels seus col.laboradors, el professor Wei-Chyung Wang, de la Universitat de Albany (EUA), tot i que altres col legues li van advertir que "hi havia ficat la pota". 

Aquests intents d'ocultar "errors" en les dades sobre temperatura a la Xina demostren, segons el diari britànic, la relació entre el "Climagate" i l'IPCC, ja que un estudi basat en aquestes mesures defectuoses va servir perquè aquest organisme de l'ONU advertís dels perills immediats del canvi climàtic. 

La informació arriba en un moment delicat per l'IPCC, acusat també recentment de no haver comprovat amb el degut rigor les dades d'una investigació que pronosticava que totes les glaceres de la serralada de l'Himàlaia s'haurien fos per a l'any 2035.  

"The Guardian" denuncia que la Universitat d'East Anglia ha rebutjat sistemàticament les peticions de difondre els documents elaborats per la Unitat de Canvi Climàtic que va dirigir Jones fins al desembre.  

Les dades en qüestió són una sèrie històrica recollida en estacions meteorològiques a la Xina sobre les variacions de temperatura en l'últim mig segle i van aparèixer per primera vegada publicats a la revista científica "Nature", i van ser utilitzats per l'IPCC com un dels elements clau de la seva hipòtesi.

La meitat de les estacions estaven situades en enclavaments rurals i l'altra meitat en enclavaments urbans, i la conclusió de l'estudi publicat el 1990 va ser que l'augment de les temperatures registrat a la Xina era conseqüència d'un fenomen global de canvi climàtic i no de l'escalfament produït per les ciutats. L'IPCC es va basar en aquestes dades per concloure en el seu informe de 2007 que la influència de les grans aglomeracions urbanes en l'augment de la temperatura de l'atmosfera és escassa.
 
El que revelen també els correus electrònics als quals ha tingut accés "The Guardian" és que l'exdirector de la Unitat de Canvi Climàtic de la Universitat d'East Anglia Tom Wigley va tenir seriosos dubtes sobre el fonament científic de l'estudi, que va marcar un abans i un després en la teoria del canvi climàtic.

En un dels correus enviats en aquella època, Wigley li preguntava a Jones: "Confies plenament en W-CW (Wang). Per què, per què i per què no ho vau dir al principi (que hi va haver errors en el procés de registrar els canvis de temperatura)?".