Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 30 de juliol del 2010

Els catalans són d'esquerres però no se'n fien dels sindicats i votaran CiU abans que al PSC

Si els resultats de l'últim baròmetre del CEO es confirmen, el tripartit té els dies comptats, ja que cada dia que passa CiU amplia (25'3% dels vots) la seva distància respecte el PSC, que s'enfonsa irremisiblement amb el 14,2% de la intenció de vot. Tot i això, el 43,8 dels enquestats creuen que cap partit té la resposta als problemes més importants del país, que són, per aquest ordre: l'atur (46,2%), l'economia (17,6%) la política (9,7%) i les relacions Catalunya-Espanya (8,2%).

El baròmetre revela també que els sindicats són la institució que menys confiança desperta, amb un 23,7% d'enquestats que diuen no tenir-hi cap confiança. El 18,2% no té cap confiança al govern central i el 17,3 no en té cap als partit polítics. En aquest context, un 7,4% diu que ja ha pres la decissió de no anar a votar, mentre que, pel contrari, un 59,1% manifesta que anirà a les urnes.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, els catalans consideren Duran i Lleida i Artur Mas com els menys "deficients". D'entre els líders del tripartit, el pitjor valorat és Josep Lluís Carod-Rovira, del que un 18,9% qüalifica de "molt deficient". Només el superen els caps de l'oposició no nacionalista. D'Albert Rivera, un 23,5% l'avalua com a "molt deficient", percentatge que només supera Alícia Sánchez-Camacho amb un 25,2.

Pel que fa a la identitat, el baròmetre registra alguns canvis significatius. D'una banda, els que se senten només catalans (19,3%) i més que catalans que espanyols (28,1%) arriben al 47,4%, pràcticament la meitat de la població. El 38,9% se sent tan català com espanyol i l'11,2% se sent només espanyol o més espanyol que català.

Una majoria del 61,8% considera que el nivell d'autonomia de Catalunya és "insuficient". A la pregunta de quina hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya, el 64,3% es pronuncia per una fórmula dins l'Estat espanyol (Comunitat Autònoma, el 33,3%, o Estat Federal, amb el 31%). En oposició a aquesta majoria, el 5,4 creu que Catalunya hauria de ser una regió espanyola i un 24,3% que creuen que Catalunya hauria de ser independent. Per primera vegada en aquest baròmetre una quarta part de la població es pronuncia per la sobirania.

El baròmetre de la Generalitat constata una vegada més que la població de Catalunya es considera majorìtàriament d'esquerres. El 43,6 % es defineixen a ells mateixos com a gent d'esquerra (31,9%) o d'extrema esquerra (1,7%). Només el 17% es defineixen de centre, mentre que de dretes només se'n reconeixen l'11,9%, dels quals un 6,8% es defineixen de centre-dreta i només un 5,1% simplement de dretes.

La majoria dels catalans veuen les notícies per TV3 (54,6%) i per TVE-1 (15,3%); escolten els informatius per Catalunya Ràdio (24,9%), RAC1 (23,3%) i la SER (15,0%) i llegeixen l'actualitat al Periódico (38,2%) La Vanguardia (35,1), El País (9,7%) i l'Avui (6%). La informació per internet no modifica substancialment la del diari de paper: lavanguardia.com (18,8), el periódico (15,5) i el país (13,3), la resta es fracciona moltíssim.