Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 10 de setembre del 2010

Nou suïcidis al dia

A Espanya se suïciden nou persones al dia, segons dades publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística. L'any 2080 es van treure la vida un total de 3.421 espanyols. xifra que supera amb escreix les morts per accident de trànsit, que van ser 3.021. De tots els suïcides, la tercera part són homes (78,31 per cent) i la resta, dones (22,56 per cent). El 25% són menors de 25 anys. Segons dades de l'OMS, cada 40 segons se suïcida una persona, esdevenint la primera causa de mort violenta al món (un milió de suïcidis a l'any i 20 milions d'intents), xifra que supera el nombre de morts per guerres i homicidis junts.

La magnitud de les xifres contrasta, d'una banda, amb el pertinaç silenci mediàtic sobre el suïcidi i, de l'altra, amb l'absència total i abasoluta de polítiques preventives de gènere quan el gènere és masculí. Del tema n'ha parlat sovint l'Arcadi Espada:
La cifra abre muchas y graves preguntas sobre los sexos y la naturaleza humana. La mayor propensión del hombre a los comportamientos violentos también se proyecta, inequívocamente, sobre sí mismo. ¡Yo creo que estamos ante un grave problema de género! Y tal vez fuera preciso aplicar políticas de discriminación positiva. En Francia se han organizado campañas para proteger a los jóvenes del suicidio. Pero que yo sepa nada se ha hecho, específico, sobre los hombres. Y tampoco, desde luego, lo ha hecho en España la ministra Aído. Ateniéndonos a la lógica de los sexos, el suicidio es un problema masculino. Gravísimo. ¿Dónde están las políticas específicas? Exigimos, y habla nacido varón, una política de discriminación positiva que nos permita, ¡no ya triunfar, sino vivir! Para ilustrar mi derecho voy dar unas últimas cifras. En España, el año pasado, murieron tres veces más mujeres que hombres a causa de crímenes de pareja. La proporción inversa. Un horror, la sima. Pero con ella se ha diseñado no ya un ministerio. Se ha diseñado un mundo.