Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 14 d’abril del 2011

Egipte, entre Facebook i la mesquita

Guy Sorman (traduit del francès)
Vuit anys després de publicar la biografia de Rifà El Tahtawi, escriptor i estadista egipci ("Els Fills de rifa. Musulmans i moderns), finalment he pogut parlar en públic al Caire i Alexandria. Durant la dictadura de Mubarak, la repressió intel.lectual no l'havia permès: Rifa, a partir de la dictadura de Nasser, va ser censurat en tots els llibres d'història per haver anat a l'escola francesa (en 1830!), al costat dels colonitzadors, i perquè estava a favor d'una constitució que limités els poders de l'Estat (limitació inacceptable tant per Nasser com per Mubàrak, a diferència del que havia estat amb Mohamed Ali al segle XIX), que estava a favor d'un Islam moderat (així doncs un apòstata per als barbuts d'Al Azhar , seu dels conservadors). Heus aquí que Rifa tornin a Egipte, tant la seva memòria com el seu present perquè el seu descendent, Mihama Rifa, antic ambaixador a Líbia, s'ha unit a la revolució! Sí, una rifa en la Plaça Tahrir. És un signe feliç entre molts altres que alguna cosa va sortir bé el 25 de gener a la plaça Tahrir al Caire, i després en altres ciutats, Alexandria en particular. Però, què és el que va passar exactament?

"Hem fet una revolució o no?", Aquesta va ser la pregunta que més sovint em van fer al final de les meves conferències. Els egipcis volen estar segurs que el que han fet ha estat una revolució i que han entrat en una nova era de llibertat política, d'equitat social, d'interrupció de la brutalitat policial i de progrés econòmic. Alguns comentaristes cínics o obsolets, especialment l'ambaixador de França, estimen que no hi ha hagut revolució popular, només una revolució de palau que permet als militars mantenir el seu poder efectiu i la seva riquesa mal adquirida. Certament, l'exèrcit és present i visible. Mentre la odiada policia abandonava els espais públics, els militars fortament equipades i amb els seus tancs (de fabricació israeliana, es diu) ocupa les cruïlles estratègiques del Caire i Alexandria. Quan, el 8 d'abril, manifestants al Caire van demanar una transició més ràpida del poder dels militars als civils, la substitució dels buròcrates de l'antic règim i el judici dels ex dirigents més corruptes, l'exèrcit va colpejar a aquests "republicans "amb extrema violència.

Però, això no impedeix que la revolució sigui una revolució, perquè ha canviat la societat egípcia de manera irreversible. L'aixecament va demostrar que els egipcis no són ni seran una nació de bens terroritzats per un perdonavides: la llibertat d'expressió que han conquerit, no la cediran mai. Per silenciar, els hauran de colpejar però ni això serà suficient. El poble egipci es va treure de sobre, per si mateix, els estereotips de passivitat que li havien penjat tant els seus dirigents com la diplomàcia occidental. Els dèspotes d'Egipte-i això és general en el món àrab-desitjaven creure que el poble estimava el despotisme. A França, un cert relativisme cultural (un racisme de facto rebautizao com "respecte a la diversitat cultural") també deixava entendre que el despotisme responia a les expectatives del món àrab. Aquest "orientalisme", avatar del neocolonianismo, justament denunciat pel filòsof palestí Edward Said, ha mort i no ressuscitarà de nou, sigui quina sigui la forma dels futurs règims polítics. Flota clarament en l'ambient i en els rostres una mena de felicitat refrescant, que els confereix la dignitat restaurada. Això és la Revolució Àrab.

Els governs occidentals, en particular França, hauran doncs de renunciar al seu Realpolitik, als meus ulls, vergonyosa, que només dialogava amb els tirans, com si el poble no existís: una certa política àrab de França s'haurà de reformular per complet, allà on la revolució s'ha fet i en tots els llocs on, inevitablement, es farà.

Per què aquesta ceguesa? Tant a Tunísia, bressol d'aquesta "primavera àrab", com a Egipte, els poderosos no van veure res del que s'acostava. Sens dubte, la complicitat política i els negocis en els cercles de poder els van tornar estúpids. I l'obsessió amb l'islamisme, compartida a banda i banda de la Mediterrània, va impedir veure que la gent no estava més enamorada de l'Islam que de la tirania. L'aparició d'una nova generació, occidentalitzada, sinó americanitzada, va passar tan desapercebuda com l'aparició dels nous mitjans de comunicació social, l'existència debian ignorar tant Mubarak com els diplomàtics occidentals. De fet, els estudiants del Caire que es van donar cita a la Plaça Tahir el 25 gener, a través de Facebook, no esperaven trobar més d'uns pocs centenars de manifestants per mostrar el seu suport a la Revolució de Tunísia. Ells van ser els primers sorpresos per l'efecte de masses d'aquesta mobilització "virtual" i més encara pel suport popular, que van donar suport el seu moviment i ho van fer triomfar. Quan al govern de Mubarak no se li va ocórrer res millor que enviar camells armats amb garrots per dispersar els manifestants, ja no eren dos Egiptes què enfrentavan sinó dues èpoques: el tirà i els seus camells, contra els internautes. Igual que tots nosaltres, els egipcis no només són egipcis: són de la seva terra però són també ciutadans del seu temps. Descendint dels seus camells, els egipcis s'han unit al seu temps i al món: el nostre.

En aquesta revolució, l'Islam no va jugar el paper que alguns a Egipte ia Occident temien o esperava, però l'Islam no ha estat del tot absent. A El Caire, els manifestants es van mobilitzar per Facebook, però a Alexandria es va respondre a la convocatòria de la Germandat Musulmana i les prèdiques dels imams a les mesquites. Assistim a la mateixa Alexandria a un enfrontament entre diversos islams, recordant que aquesta religió és diversa: la Germandat Musulmana, hostil al règim, va cridar al seu enderrocament, mentre que les mesquites d'obediència sufí, mimat per Mubarak, va romandre en silenci. A Alexandria, els sufís es van incorporar a la Revolució després que va quedar clar que aquesta revolució era popular.

La revolució, doncs, s'ha fet, s'ha aconseguit de manera pràcticament irreversible, però la nova societat encara no s'ha inventat. No serà tan "republicana" com desitgen els revolucionaris: les forces armadasno tornaran del tot a les seves casernes. Però, certament, el nou règim es semblarà més a una autèntica república amb un govern més limitat, amb autèntics partits i una justícia més independent. El judici per corrupció contra els anteriors líders ho testifica. L'economia serà sens dubte més liberal, perquè hi ha unanimitat entre els revolucionaris en l'eficiència del mercat i en la necessitat de posar fi al "capitalisme de amiguets" que va caracteritzar el vell règim. Els monopolis estatals i les prebendes recularà per donar pas a veritables empresaris: d'aquests empresaris del futur, que traguessin a Egipte de la misèria, havia molts a la Plaça Tahrir. Serà possible obrir una fleca al Caire sense haver d'esperar dos anys ni haver de pagar un sens fi de suborns als buròcrates corruptes: aquestes reformes portessin temps, però aquesta serà la tendència i en l'economia és la "tendència" el que importa, el que fa voler invertir i retorna l'esperança. Tots els egipcis estan a favor del lliure mercat, em va dir Hisham Murad, director de la revista Hebdo El Abram, perquè el comerç té les seves arrels en la civilització musulmana. "El socialisme?-Em va dir-," està equiparat amb l'ateisme: per a la majoria dels egipcis, és inacceptable. "

I l'Islam polític? Preocupa menys a Egipte que a Europa. Els islamistes han tingut un paper menor en la Revolució, el que ha avidenciado seu "retard" respecte la societat egípcia. Els Germans Musulmans apareixen com un moviment arcaic, ancorat encara en la dècada de 1920, amb els seus orígens feixistes (els estatuts del Moviment van ser copiats dels del feixisme italià, que en el seu moment, semblava progressista i efectiu). Els actuals Germans Musulmans estan dividits entre una vella guàrdia que encara vol "islamitzar" la societat i una generació jove que es reclama del liberalisme econòmic: el programa econòmic dels Germans, escrit per Sameh Al-Barquier, sembla tret de la Universitat de Chicago , encara que acompanyat de consideracions piadoses sobre la importància de la justícia social en l'Islam. Probablement, el partit que crearà la Germandat Musulmana, tindrà una important representació en el futur Parlament: ¿i per què no si la República compta amb institucions sòlides? La islamització de la societat, que, a més, compta amb un 10% de cristians, no és l'aspiració dominant dels egipcis que mayoritariament solen distingir entre vida pública i religió privada. Observarem que el model que inspirarà als partits musulmans serà l'AKP de Turquia: un AKP que maneja molt bé l'economia turca, aspirant a unir-se aviat a la Unió Europea.

En un escenari optimista, però avui en dia realista, la futura República d'Egipte restiuirá al poble egipci la dignitat i la prosperitat: servirà de model per al món àrab i dispersarà els temors infundats que els europeus tenen sobre l'Islam. La combinació de Facebook i la mesquita secular és rostre futur del món àrab-musulmà.