Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 8 d’abril del 2011

Els Estats Units, pel camí de Grècia, Portugal o Irlanda

Bill Gross, fundador de Pimco, el fons d'inversió més gran del món, ha eleminat tots els bons del tresor americà del fons d'un bilió de dòlars que administra. Segons Gross, els EUA tenen un any o dos de marge per canviar de rumb o s'enfrontaran a una crisi del deute similar a la que Grècia, Portugal i Irlanda han experimentat.

En una entrevista al "The Washington Post", Gross explica que ha sortit del Tresor nord-americà abans que ningú perquè el benefici era massa petit en relació amb l'enorme risc que hi ha a l'horitzó. La Reserva Federal, diu, ha emmascarat el problema, perquè "la mà dreta compra de l'esquerra", en referència a la controvertida mesura de la Fed del novembre passat de participar en la compra de l'enorme deute dels EUA.

Un deute, la meitat del qual, està en mans estrangeres. Serà un tsunami polític si abandonen els bons del Tresor americà. Els inversors institucionals buscaran altres opcions si temen que els seus bons no mantindran el seu valor perquè els Estats Units imprimeixen bitllets per pagar el deute. Existeix, es pregunta el rotatiu nord-americà, cap pla per evitar que USA pateixi l'agonia de Grècia, Irlanda i ara Portugal?