Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 18 de maig del 2011

DSK ha fet un FMI a la mida de les seves ambicions

Oblidem-nos de la situació personal de DSK i fixem-nos en el que ha fet al capdavant de l'FMI. En general, se l'ha elogiat per haver revitalitzat la institució i haver-la col.locat en el cor de la crisi financera mundial des del 2008. Aquest activisme, que ha servit a la seva notorietat personal, contrasta amb la discreció dels seus predecessors en el càrrec, especialment de Michel Camdessus i Jacques de Larosière. Gent que va reorientar l'FMI de la seva antiga funció com a creditor d'estats a punt de la fallida cap a una nova tasca de consell i assessorament als governs. Abans de DSK, l'FMI havia deixat de ser el bomber encarregat de l'extinció d'incendis i de prestar diners generalment a fons perdut: inspirant-se en les teories monetaristes, els economistes de l'FMI havien anat convencent de mica en mica els líders dels països pobres de gestionar millor les seves finances, especialment a través de la creació de bancs centrals independents. El creixement dels països pobres, inclosa l'Àfrica, en la dècada de 1990, deu molt a aquells bons consells que van aconseguir pràcticament fer desaparèixer la hiperinflació del nostre planeta. Després de ser qüestionat pel seu paper de prestador d'última instància a caps d'estat i de govern poc fiables (Borís Ieltsin, Mubarak), l'FMI s'havia guanyat l'estima general en aquest nou paper d'assessor. Per desesperació, però, d'un gran nombre de funcionaris del FMI, gairebé deu mil, privats d'utilitat real. Kenneth Rogoff, que va ser economista en cap del FMI, abans de l'era DSK, estima que l'organització, en realitat, només té necessitat, com a molt, d'uns tres-cents economistes.

DSK, pel contrari, va optar per tornar al passat. D'aquesta manera es guanya l'afecte dels funcionaris al restaurar l'FMI com una gran burocràcia internacional. Amb crisi o sense, és un polític abans que res. La crisi va ser un regal del cel que DSK ha aprofitat per intentar posicionar l'FMI com a govern econòmic mundial. Bloquejat pels nord-americans, els xinesos i els alemanys, no va tenir èxit, però gràcies a una gran activitat de lobbying obté un augment dels seus recursos financers. Amb DSK, l'FMI prospera. A benefici de qui? De la institució i del seu Director Gerent. Pero ajudarà això a resoldre, o a limitar, la crisi financera global? DSK hauria volgut repartir diners a tots els països amb dificultats: amb l'excepció dels països petits com Hongria, el G8 i el G20 ho van rebutjar. Els governs van recordar oportunament que els crèdits de l'FMI poques vegades són reemborsats i que sovint perpetuen els vicis i les causes de la fallida.

Davant la impossibilitat de prestar directament, DSK ha encoratjat els governs i bancs centrals a ajudar els països mal administrats, Grècia en particular. Però l'FMI sabia des de fa anys que els comptes grecs estaven falsejats: inflar els Estats tramposos amb préstecs favorables, aquesta va ser la política del FMI a la dècada de 1980, a la que ara curiosament DSK volia tornar. És cert que l'FMI va endurir les condicions (i les endureix encara) dels seus préstecs, però aquestes condicions mai es respectaven (llevat del cas de governs seriosos com els de Corea del Sud i Turquia) i l'FMI no tenia cap manera d'imposar-se

En resum, s'entén com la gestió de l'FMI per DSK servia a DSK i la seva burocràcia: no es veu per enlloc que la seva gestió conduís cap a un règim financer mundial més racional. DSK mai es va atrevir a fer front a la manipulació del Yuan pel govern xinès, tot i tractar-se d'un factor essencial dels desequilibris mundials.

Si Milton Friedman estigués encara amb nosaltres, recordaria, com ja ho va fer en els anys 1970, que l'FMI va ser creat el 1945 per evitar les devaluacions competitives dels anys 1930: gairebé un segle després, aquest problema ja no existeix i l'FMI és sobretot una burocràcia a la recerca desesperada d'una missió. Després de DSK, dubtem que el FMI sigui reduït als tres-cents economistes desitjats per Rogoff, però esperem que aquesta granota deixi d'inflar-se d'una vegada.

Guy Sorman (text original en francès)